Allergifri trädgård för dig med pollenbesvär

Det är inte alls omöjligt att njuta av en vacker trädgård även om man är hårt drabbad av allergi som härrör sig från växtriket. Jag har själv pollenallergi mot gräs och det är ju inte helt optimalt när man jobbar med trädgård och håller på med hästar på fritiden. Men det finns många vackra växter som blommar utan att avge pollen och också många växter som har färgglada blad utan blommor. Jag ska dessutom ge dig några andra tips på hur du kan minska allergenerna i din trädgård så att den blir trivsam att vistas i hela sommaren även om du är allergisk.

En större trädgårdsdamm med vattenfall och fiskar bidrar till en fräschare luft för allergiker.Du ska givetvis undvika att plantera växter som du konstaterats allergisk mot, det säger sig självt. Gräsmattan är ofta problematisk, och den blir knappast helt allergifri, men bara för den skull behöver du inte bo i en stenöken. Klipp gräsmattan minst en gång per vecka, så att den aldrig hinner gå i blom. Klipp den gärna på morgonen medan den ännu är lite fuktig. Daggen binder pollen som annars kan virvla upp. Använd uppsamlare för att få bort klippet och kompostera det gärna så får du fin mull på köpet. Vill du begränsa gräsytorna och använda någon annan typ av marktäckning så är grus, singel och dekorsten att föredra framför täckbark i den allergifria trädgården. När barken förmultnar bildas ofta mycket mögel och detta kan vara en stark allergen för många.

Ett fågelbad gjort i betongblandningen hypertufa får snabbt ett naturligt utseende.
Ett fågelbad gjort i hypertufa är lättare än betong och åldras fortare till en naturlig look.

Vatten i trädgården är bra för allergiker. Fukten binder pollen, så en damm, fågelbad eller annan vattenyta passar bra intill uteplatsen. Genom att vattna med spridare fuktar du både luft och bladverk och sköljer på så sätt bort stora mängder pollen som lagt sig på bladen. Tänk också på att en tät häck kan skydda mot inflygande pollen som kommer från grannar och omgivande landskap. Idegran och häggmispel är två bra häckväxter som har låg allergirisk. Oxel är också bra, men den blir kanske lite för gles. Däremot kan du gärna plantera oxel och dess nära släkting rönn som träd.

Det finns mängder med perenner som passar allergiker. Gammaldags perenner som akleja, daglilja och pipört, trendiga som alunrot, funkia, höstanemon och lammöron eller vintergröna perenner som bergenia och vintergröna för att nämna några exempel. Är du en rosälskare så är inte loppet kört, även om många rosor kan vara problematiska för dem som reagerar på starka dofter. Klängrosorna Etude och Goldstern, buskrosorna R. rugosa (vresros) och R. glauca (daggros) samt rabattrosorna Bonica, Schneewittchen, The Fairy brukar tolereras.

Femtungan, Scaevola aemula, växer snabbt och passar bra i hängande sommarblomskompositioner.Sen ska vi naturligtvis inte glömma bort alla fina sommarblommor som inte avger något pollen. De är bra växter för allergiker. Sommarblommorna ger variation och färg i trädgården. Välj mellan gulblommande ampelskära (Bidens ferulifolia) och fjärilskrasse (Tropaeolum peregrinum), blå: femtunga (Scaevola aemula) och hänglobelia (Lobelia erinus), den prästkrags-liknande murbinkan (Erigeron karvinskianus), de silverbladiga: rabatteternell (Helichrysum petiolare) och den mindre silvereternellen (Plecostachys serpyllifolia). Därutöver rosa-röda-vita fuchsior, flitiga lisor (Impatiens walleriana) och sen tvillingsporren som jag presenterat tidigare här i bloggen. 

Vacker gulbrokig kryddsalvia som passar bra som låg rabattväxt förutom i kryddlandet.
En gulbladig kryddsalvia som passar även i blomsterrabatten.

Ett allergifritt krydd- och grönsaksland ska du naturligtvis också ha. Trevliga kryddväxter som sällan ger allergiska besvär är t ex citronmeliss, olika myntor, salvia, oregano, lavendel, timjan, rosmarin och gurkört. Bland grönsakerna borde olika rotfrukter passa bra, liksom lökväxter och squash. Tänk på att rensa alla land och rabatter ofta så inte ogräsen hinner gå i blom. Många ogräs släpper nämligen ifrån sig mycket pollen. Som du ser finns det en hel del att välja mellan. Lycka till med att bygga upp en allergivänlig trädgård!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.