Ännu ett rostips med god doft

Träffade på den för mig tidigare okända buskrosen ’Thérèse Bugnet’ i Ystads klosterträdgård i somras. Blev förförd av den vackert rosa färgen och goda doften. En typisk ros från rugosa-gruppen, som innehåller många härdiga, anspråkslösa och friska rosor.

Den härligt mörkrosa vresrosen Thérèse Bugnet har en underbart söt rosdoft.

’Thérèse Bugnet’ har en nästan oavbruten blomning från juni till hösten. Vackert mörkrosa blommor, ganska platta, men fyllda med lite fransiga kronblad. Blomman är stor, 8-10 cm i diameter, men det är heller inga stora klasar, utan blommorna sitter ofta en och en. Doften är underbart söt och god precis som hos många andra vresrosor.

Läderaktiga, ganska långa blad sitter det på vresrosen Therese Bugnet.

Ser man rosen utanför blomningstid så kan man ganska snart sluta sig till att det är en rugosa genom att titta på de läderaktiga bladen och de tätt borsttaggade äldre skotten. Och precis som så många av sina släktingar är den både härdig och skuggtålig. Upp till zon 6 ska det inte vara några problem att odla den. Funkar alltså i södra Finland också. Klarar sämre jord och vindpinat läge, men får så klart bättre blomning om du kommer ihåg att ge den lite gödsel om våren.

Jag skulle gärna rekommendera ’Thérèse Bugnet’ i parker och trädgårdar, även på naturtomter, just därför att den är så tålig och frisk. Inte minst efter en sommar som i år med allehanda kryp och svampsjukdomar så är man glad för friska rosor som sköter sig själva. Ibland måste trädgårdsarbete få vara lite enkelt också. Busken blir upp mot 2 meter hög och 1,5 meter bred och den växer ganska tätt och sammanhållet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.