Azolla, en framtidsgröda med potential att rädda klotet

Vattenormbunken Azolla carolina kan vid goda förhållanden fördubbla sin grönmassa på två dagar.Läste nyligen en intressant artikel i tidskriften Farm – en tidning om jorden, nr 5/11. Den handlade om en ormbunke som är extremt snabbväxande och ytterst näringsrik för både djur och människor samt som jordförbättringsmedel och gödsel. På bladen lever även blågröna alger med bakterier som binder kväve ur luften. Azollan har även pekats ut som en nyckelgröda för en ev kolonisering av Mars av den japanska rymdstyrelsen. Det som gör denna vattenlevande ormbunke så speciell är dess höga näringsinnehåll i kombination med dess snabba tillväxt. Torkad Azolla innehåller 25-35 % protein och höga halter av aminosyror, mineraler, vitaminer och karoten. Den har med andra ord en god potential att bli en viktig foderväxt som passar både nötkreatur, getter, får, grisar och fjäderfä.

Det här för mig tillbaka i tiden några veckor när jag lyssnade på en mycket entusiastisk Fredrika Gullfot, vd på Simris Alg i Brantevik, som berättade om den algodling och -förädling som startats på Österlen. Det är också en helt otrolig historia som du kan läsa mer om t ex här. Men tillbaka till Azolla.

Azolla är ingen nyupptäckt växt, för den har bl a använts i Kina i tusentals år som gödselmedel. Man låter ormbunken växa över risodlingarna och undan för undan förmultna i bottenzonen. På så sätt har ett naturligt gödningskretslopp fungerat alldeles av sig självt. Dessvärre har denna gödslingsmetod numera i stor utsträckning ersatts av konstgödselmedel. Men det finns fler användningsområden. Man skulle kunna använda Azolla i vattenreningssystem för att plocka upp tungmetaller ur vattnet. Den skulle kanske också kunna förhindra malariamyggornas reproduktion, då tillväxten av azolla-ormbunken ger en extremt tät matta över vattenytor. Den har också testats i matlagningen, något som svenske Erik Sjödin blivit något av en expert på. ”Det smakar lite skogigt, mossigt, men om man kryddar och steker den så smakar det okej”, säger Erik apråpå Azolla som ett framtida alternativ till fast-food.

Med sin enorma tillväxt kan Azollan lätt bli ett ogräs.
Azollans otroliga tillväxttakt i goda förhållanden (fördubblad grönmassa på två dagar) kan givetvis bli ett gissel om den får sprida sig ohämmat.

Tidskriften Farm hänvisar också till forskning i klimathistoria vid Utrecht University som pekar på att Azollan förmodligen spelat en enormt viktig roll i vår klimathistoria. Forskare tror nämligen att en vidsträckt blomning av Azolla vid Arktis för 49 miljoner år sedan ska ha bundit så mycket koldioxid ur luften att den förändrade klimatet på jorden till det svalare. Denna blomning kan ha pågått under 800 000 år och kallas inom forskningen ”The Azolla-event”. Blotta tanken hisnar.

5 reaktioner till “Azolla, en framtidsgröda med potential att rädda klotet”

  1. Torkad azolla innehåller 25-35% protein , hur mycket protein etc innehåller färsk Azolla?

  2. Hej Rolf! Jag måste erkänna att jag inte är någon superexpert på azolla. Tyckte bara det var en intressant växt som jag kunde sprida kännedom om via min blogg. Vi måste nog vända oss till någon som jobbar på universitetet, tror jag.

  3. Hej!
    Du måste leta på internet efter fröer. De finns inte att få tag på i Sverige, vad jag vet. Lycka till, hälsar Maria

  4. Hej !
    Finns någon som kan tippsa hur jag kan köpa frön ?
    Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.