Bädda surt till rhododendron

Skogsgläntan passar utmärkt för rhododendron med den sura jord som bildas under barrträd eller bok och ek.

Rhododendron, azalea och andra surjordsväxter är inte anpassade för att bo i var mans trädgård utan att vi anstränger oss lite extra. Hade buskarna fått välja själva så hade de letat upp en skogsmiljö med djup och porös jord med lagom skuggande och vindskyddande träd som släpper massor av löv, gärna bok eller ek, och gott om vatten för rötterna att sträcka sig mot. En toppenfin ståndort för flertalet surjordsväxter. Har du varit i Sofiero slottspark någon gång så vet du vad du ska sträva efter. En djup ravin alldeles vid kusten med djup mylla som bildats av naturen själv under århundraden.

Sura jordar är den bästa växtmiljön för rhododendron.
Foto: alpandino.org

För oss andra som inte har en Sofiero-liknande växtmiljö, men som ändå vill ha en bit rhododendronprakt så gäller det att ställa om så gott det går. Har du ingen vindskyddad plats med god markfukt så får du börja med att skapa lä. Ett glest staket, en häck eller ett tätt buskage som står emot den kalla vintervinden är bra att ha. Rhododendron, som andra vintergröna växter förlorar en massa vatten genom avdunstning under vintern. Ju mer det blåser, desto mer avdunstning. När marken är frusen finns det inget nytt vatten för rötterna att ta upp. Då börjar den med att krulla ihop bladen. Får den fortfarande inget vattentillskott så tappar den bladen. Gula blad är ett annat bristtecken som du kan hålla koll på. Blir bladen gulaktiga på rhododendron (sk kloros) så har du med all sannolikhet ett för högt pH-värde som gör att plantan drabbats av järnbrist. Läs mer här i ett äldre inlägg.

Färdigblandad rhododendronjord finns att köpa som är anpassad för surjordsväxter.Och sen var det jorden. Det porösa jordtäcket med lågt pH kan man köpa. Det finns speciell rhododendronjord som innehåller fukthållande, låghumifierad torv och barkkompost uppgödslad med viktiga näringsämnen och extra spårämnen som järn. Vill du inte satsa på färdigblandad jord så duger det att blanda in mängder av gödslad, okalkad torv i din befintliga jord. Det låga pH:t är nyckeln till trivsel för rhododendron och andra surjordsväxter. Markfukten den andra nyckeln. Sedan kan de gärna stå i full sol, om de bara får tillräckligt med vatten.

Rhododendronjord är en torvblandning med lucker struktur som håller vatten.Rhododendronjord kan också användas till azalea, blå hortensia, magnolia, kalmia, buskrosling (Pieris), trollhassel (Hamamelis), ljung, konvaljbuske, till krukväxterna kamelia och gardenia samt till bärväxterna blåbär och staketdruvor. Utöver den årliga givan av rhododendronjord kan du gärna ge en giva rhododendrongödsel på våren så får dina surjordsväxter en bra start på det nya växtåret. Men kalk, nej, kalken skippar du. För kalk är rena motsatsen till surjord. Och därför blandar du inte heller kalkälskande växter som t ex julrosor i samma rabatt som surjordsväxterna.

7 reaktioner till “Bädda surt till rhododendron”

 1. Hej!
  Läste att man kan ha rododendronjord på magnolian, den ska alltså ha sur jord… kan ju vara det som är felet med min magnolia som blommade första året sen aldrig en blomma?
  Tänkte även sätta ut min Azalea så fort det blir lite värme,
  då vet jag vad den behöver 🙂
  Tack!

 2. Hej Anette! Magnolior är lite speciella på flera sätt. De flesta magnolior vill ha en svagt sur jord, så att blanda i rhododendronjord är bra. Sen har de ytliga, känsliga rötter, så man ska inte trampa runt i onödan kring dem och inte hålla på och hacka och gräva där. Men man kan gärna ha lövmulch och ett lager lös bark kring rotzonen. Dessutom finns det en sak till som gäller rötterna och det är att de inte får planteras för djupt för då kan de likt pionerna blomstervägra. Har du rätt på alla dessa och dessutom en skyddad växtplats med fukthållande och samtidigt väldränerad jord borde din magnolia vara tacksam och blomma fint.
  Lycka till! Hälsningar Maria

 3. Hej,

  Skall man ta bort utblommade rhododendron blommor el låta dem vara kvar? De har redan börjat blomma ut och det är bara början av juni. Är det normalt?

  Jag har också en rhododendron vars ena gren är alldeles gul på bladen. Skall jag beskära bort den från den övriga rhododendron som verkar må bra. Hur kommer det sig att ena grenen ser dålig ut medansvar den andra mår bra.

  Tacksam för hjälp,

 4. Hej Therese! Förr sas det att man skulle plocka bort överblommade ståndare för att ge en bättre blomning nästa år. Men jag tänker på alla enorma rhododendronbuskar som finns på t ex Sofiero – inte går det någon där och plockar utblommade blommor inte. Och de ger lika fin blomning nästa år ändå. Så det är nog mest en estetisk fråga som du kan åtgärda om du har gott om tid och buskar i hanterlig storlek. Årets blomning har varit tidig pga den tidiga våren och den har snabbt gått över eftersom det varit så varmt.

  Gula blad på rhododendron beror vanligen på järnbrist pga för högt pH i jorden. Det åtgärdas med tillförsel av okalkad torv och speciell rhododendrongödsel. Akta dig för alla gödselmedel som innehåller kalk. De gula bladen kommer knappast att bli gröna igen ifall de är helt gula, men skiftar de bara lite i färg kan mitt råd ovan hjälpa. Så låt grenen sitta kvar. Hör gärna av dig igen i höst och berätta hur det gick. Lycka till! hälsar Maria

 5. Hej!
  Om man har misstänkt järnbrist och vill tillföra okalkad torv och spec. gödsel, när på året ska man göra det? -supernynörjare:)

 6. Hej Amanda! Torvmull kan du lägga på när som helst under säsongen. Nu på hösten blir det fint med torv plus ett fluffigt lövtäcke ovanpå jorden inför vintern. Gödslar gör man bäst på våren och försommaren, bara fram till midsommar ungefär. Annars finns det risk för att växterna växer alldeles för länge på säsongen och får frostskador på sina nya, ömtåliga skott. Lycka till med dina växter! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.