Dags att tänka på vårblomningen

Krokusar hör till de allra tidigast blommande lökväxterna och de lyser ikapp med vårsolen.

Passa på att handla krokuslökar nu medan de ännu är rätt så färska i trädgårdshandeln. Planteringstiden räknas från september till början av oktober. Köp de största och saftigaste lökar du hittar för de innehåller mest kraft. Torra och skrumpna lökar är inte värt pengarna och jobbet med plantering. Sätt dem på 8-10 cm djup med 5 cm avstånd. Och det är mängden som avgör så snåla inte och sätt dem inte för glest.

En starkt orangeröd färg har den tidigblommande kaufmannianatulpanen Early Harvest.Själv tycker jag mycket om att blanda färger i krokus, eftersom jag tycker att gult lyfter lila och vitt bidrar med fräschör. Men ska du blanda dem med andra växtslag så är det kanske klokare att hålla sig till en ren färg. En kombination som jag skulle vilja pröva är den tidigblommande kaufmannianatulpanen Early Harvest ihop med den mörkt lila krokusen Remembrance. Tulpanen är lågväxande och blommar i starkt brandrött-orange vid ungefär samma tid som krokus. Krokusen inleder, men är det en sval vår kan de stå sida vid sida i ett par veckor.

Hyacinten ger rabatten tyngd och doft.Hyacinten är en annan lökväxt som jag skulle vilja se mera av som rabattväxt framför allt i offentliga sammanhang. Den är ganska stark och påträngande både i doft och blomning, men uppblandat med andra lökväxter kan man få väldigt vackra kombinationer. Och efter ett par år blir blomstängeln glesare och sirligare. Det är läge att plantera dem också nu i september-början av oktober, så ge dig ut i handeln på jakt efter lökar. Hyacintlökar planteras på solig och varm plats, ganska djupt, ca 20 cm ner i jorden. Den djupa planteringen skyddar löken över vintern. En mix att prova är tidiga fosterianatulpanen Pirand (nedan) ihop med en midnattslila hyacint, t ex Soleil de Nuit. Tyvärr hittade jag ingen bild på denna hyacint, men lägg till ett par duttar lila i tanken när du ser hyacinten ovan till vänster.

Tulpanen Pirand har intensivt mörkrosa blommor med kanter som doppade i mjölk.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.