Det är inte för sent

Härligt krämvita tulpaner

Ännu hinner du plantera tulpaner för vårens färgexplosion. Tulpaner kan sättas i jorden ända fram till att marken fryser. Vanlig trädgårdsjord fungerar alldeles utmärkt så länge den inte består av för tung lera. Jordförbättra i så fall med dränerande material. Plantera sedan lökarna i grupper med ca 10 lökar i varje. Det kan vara enklast att gräva ut en hel fläck till ca 15 cm djup och sedan lägga ut lökarna lite lagom osymmetriskt innan man fyller på med jord igen.

Plantera gärna tulpaner ihop med marktäckande växter eller perenner med kraftigt bladverk som kamouflerar tulpanernas vissnande blad efter blomningen. Iris, daglilja, pion och julros är exempel på lämpliga partners. Men tänk också på att tulpanerna inte gillar för hård konkurrens och att de oftast blir mindre långlivade i en perennrabatt. Det hänger ihop med att tulpanlöken bara blommar en gång. För att blomma om nästa år måste den bilda sidolökar. Är jorden för tung eller näringstillgången för knapp bildas inga sidolökar. 

Lökväxter kan gödslas om de ska ligga i jorden i många år, dvs inte grävas upp efter blomning som man ibland gör i offentliga rabatter. Använd då ett långsamverkande höstgödselmedel som innehåller mer kalium än kväve. Benmjöl är ett annat klassiskt gödselmedel för lökväxter. Det kan gärna kombineras med ovanstående NPK-gödsel för välmående lökar. 

Mina personliga favoriter bland tulpanerna är de som tillhör Viridiflora-gruppen och har mer eller mindre gröna strimmor på kronbladen. Viridifloratulpanerna är senblommande och lite slängiga till sitt växtsätt. Färgkombinationerna är läckra som en krispig sorbet och ska gärna ses på nära håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.