Det är tulpanens dag idag!

Tulpaner i nätkorgar invändigt klädda med bomull skapar en ullig kontrast mellan de krispiga blommorna och den varma, mjuka bomullen.
Bild från Tulpanguiden.se

Det är säkert noga planerat när tulpanperioden ska sjösättas för att få bästa möjliga effekt. Just nu är det mörkt, murrigt och lerigt ute och vi behöver säkerligen alla vitamininjektioner vi kan få för att överleva tills det blir vår. Då kommer tulpanerna!

Krispiga tulpaner i blandade färger ställda i en klar glasvas känns väldigt vårfräscht.
Foto: Blomsterfrämjandet/IBC

Eftersom de finns i en massa olika färger och former så är det svårt att bli trött på tulpaner. Blandade färger eller enfärgat beror lite på tillfället och var de ska placeras. Lila ihop med gult är en av mina favoriter, men du ser här några andra vackra buketter. Kom också ihåg att det är rätt stor skillnad i kvalitet på tulpan och tulpan. Livsmedelsaffärens billiga buntar innehåller små blommor på taniga stjälkar. Man får vad man betalar för. Själv passar jag alltid på att köpa av Janne på Hvilan när jag är där. Det är präktiga buketter!

Jag ska nu ge dig några tips för att din bukett ska hålla sig fräsch så länge som möjligt. När du köper dem i affären har de som regel stått torrt sedan de skördades. Skär av 1-2 cm av stjälken med en vass kniv för att få en aktiv, vattendragande yta. Vira in buketten  (ganska hårt) i tidningspapper eller i omslaget du köpte dem i. Fyll en vas med kallt vatten och ställ buketten svalt i ett par timmar så att stjälkarna stadgar sig. Därefter kan du binda om buketten och ev komplettera med grönt ris eller kvistar.

Till natten ställer du tulpanerna på ett svalt ställe. Håll dem borta från drag, direkt solljus och fruktfatet (speciellt äpplen), eftersom frukterna avger etylengas som påskyndar blommornas åldrande. Och njut av doften och den krispiga skönheten hos dina tulpaner!

Rosiga, gula tulpaner bundna med blåbärsris blir en maffig bukett.
Foto: Gunnar Petersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.