Det finns flera vackra blomstertobak

Snygga, limegröna blomstertobaken passar jättefint ihop med blå och lila toner.Den väldoftande narcisstobaken är ju min favorit sedan länge, men det finns faktiskt fler tobakssorter som doftar. Blomstertobaken ’Lime Green’ har en läcker färg som passar in i svala rabatter med mycket blått, vitt och silver i övrigt. Inte lika hög och utbredd som Nicotiana sylvestris, utan mer en utfyllnadsblomma. Mycket bra kombinationsväxt i sommarblomsrabatten med sin höjd på knappt 1 meter och därför kommer den ofta med i trädgårdsplanerarens rabattförslag för sommarblommor.

Härligt mörk purpurfärg och dessutom en behaglig doft har 'Perfume Purple'.Tobak sås i mars-april. Fröna är mycket små, nästan som mjöl och det är lätt att så för tätt. Desto svårare att hantera sedan när du ska skola om plantorna, så försök så så glest som möjligt. Fröna ska ligga ytligt, så täck bara med ett tunt lager fin sand eller planteringsjord. Ställer du krukan i rumstemperatur så gror de oftast inom en vecka. Plantera om så fort det går i små krukor som ställs svalt i ca 15 grader. Lysrör är bra att ha, speciellt om du sår tidigt, men det går att klara tobaken utan tillskottsljus om du inte sår för tidigt.

 

’Perfume’-serien har doftande blommor som går bra att kombinera med varandra. De finns i limegrönt, mörkt blålila och purpurfärgat. ’Perfume Purple’ här ovan har en härlig färg, tycker jag. Liksom den blandade lilablommande ’Perfume Purple and Light Lilac’ undertill.

Schatterande lila färger som smälter väl ihop passar i den kyliga rabatten.
Ännu en vacker blomstertobak, här i den lite ovanliga färgen rosa.Härligt lättodlade och enkla att sköta är de i alla fall. Vill gärna ha en gödslad jord, men mina finaste narcisstobak självsår sig ju i gruset vid husväggen. Säkerligen både torrt och magert, men där vill den gärna vara. Så väljer tobaken att bo hos dig så är den inte så lätt att bli av med. Det är med andra ord inte så noga och petigt med skötseln. Just som de flesta av oss vill ha det, eller hur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.