Enkelt och vackert med krukor

Med krukor ordnar du en snabb förändring och prydnad på terrassen och vid entrén. Krukor är det enda sättet att odla om du bor med balkong. Utbudet av ettåriga blommor och perenner som passar för krukodling är stort och numera finns det massor av varianter på vackra krukor. Och varför inte odla grönsaker eller kryddörter i kruka.

Gamla kastruller och bunkar blir fina krukor, men slå hål i botten för dräneringen!

Kruksäsongen är lång. Den startar med julrosor och lökväxter under tidig vår. Sedan följer penseér och påskliljor tills det blir dags för sommarblommor. Sist på hösten byter vi till ljungväxter, gräs och perenner med vackra blad och till jul kanske några barrträdskvistar piggar upp och ger struktur. Krukplantering ger också möjligheten att experimentera med nya sorter och spännande färgkombinationer. Passar en växt inte in är det bara att byta plats på den.

Du kan utnyttja det mesta i krukväg, men om krukan ska stå ute även vintertid bör den vara frostsäker. Tänk på att vatten spränger, så vattenfyllda kar bör tömmas inför vintern. Trätunnor, pilekorgar, krukor i betong, plåt, glasfiber och vanliga terrakottakrukor är bara några exempel på växtmiljöer.

Traditionell krukplantering med spretigt gräs som extra krydda

När det gäller växtkraft och skötselintensitet så är stora krukor överlägsna små. En stor kruka rymmer mer jord och torkar inte ut så lätt. Mycket jord ger större, kraftigare och mer livskraftiga växter. Den håller fuktigheten i flera dagar om den vattnas upp ordentligt. Eftersom växterna inte kan sprida sina rötter utanför krukan i jakt på vatten och näring är det viktigt att du ger dem en bra jord till att börja med. Köp den dyraste myllan du kan få tag på, det lönar sig i längden. Ett lager singel eller lecakulor i botten sköter dräneringen så inte rötterna blir stående i vatten. Du kan gärna höja upp botten med tassar eller låga stenar så att överskottsvatten lätt rinner ut. Så hittar inte heller myrorna in så lätt. Efter en dryg månad börjar den inbyggda näringen i jorden sina och då börjar du vattna med gödselvatten.

Tänk gärna i olika höjdnivåer och  strukturer när du planterar i kruka, precis som i en rabatt. Större krukor ger mer plats för samspel mellan höjder och kan planteras med små träd eller buskar för fin variation. Klängande växter kan spaljeras mot en flätad pyramid och hängande växter klänger över kanterna längst fram. Vajande gräs ger spännande rörelse i planteringen liksom ett överflor i form av jätteverbena eller narcisstobak. Till sist – de små plantorna växer snabbt till sig så plantera inte för tätt från början. Lycka till med din blomsterglädje!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.