Fröförökning för sommarblomning

Chili är en växt med lång utvecklingsperiod och den ska sås redan i februari-mars för att hinna sätta frukt.Att ta fram sina egna växter från frö är ett billigt sätt att få mängder av plantor. Men det är en del pyssel med frösådderna, särskilt om man börjar så tidigt som i februari. Ska du hinna få fram egna tomater, paprikor & chili, auberginer och kryddörter så är det nästan ett måste att börja nu. De har alla en lång utvecklingsperiod. Bland sommarblommorna tillhör t ex heliotrop, blomstertobak, paradisblomster och sommarljus de som måste sås kring vecka 10 för att hinna blomma till sommaren.

Bredsådd använder du vid små frön som kan sås tätt.
Bredsådd av små tagetesfrön.

Olika frön har olika groningssätt och det gäller att hålla ordning på vilka som är ljusgroende, värmekrävande eller vilka frön som behöver en köldperiod för att börja växa. En del frön gror bäst om man blötlägger dem ett halvt-ett dygn innan sådd. Du kan använda både insamlade och köpta frön, men skriv gärna etiketter på krukan eller sålådan så du håller isär de olika arterna.

Större fröer från växter med ömtåliga rötter sår du helst ett och ett.
Växter med ömtåliga rötter som inte gillar omskolning sår du helst ett och ett i småkrukor. Foto: Weibulls

Ska jag bredså eller så i fåror? Det beror till stor del på storleken på fröet. Pyttesmå fröer som Digitalis (fingerborgsblomma) eller Nicotiana (blomstertobak) kan man inte hantera ett och ett, utan där försöker man strössla ut dem så glest som möjligt över en tillplattad såjord i ett tråg eller sålåda. Täck fröna med ett tunt lager jord om de är mörkergroende och spraya försiktigt med duschflaska. Täck sedan lådan med plastfolie eller ett genomskinligt lock.

Lite större frön kan du plocka med en lätt fuktad träpinne, t ex en ätpinne för asiatisk mat. När du trycker fröet mot den fuktiga jordblandningen fastnar fröet i jorden eftersom den är blötare än ätpinnen. På det här viset kan du placera ut fröna i en låda med lite bättre precision och de hamnar varken för djupt eller för grunt. En bra tumregel är att det mörkergroende fröet ska täckas med jord 3 gånger sin egen storlek. Riktigt små frön har små skott och späda första rötter. Om de hamnar för djupt har de inte kraft att ta sig upp till ljuset ovanför jordytan. De första hjärtebladen ska ju starta fotosyntesen som gör att plantan får egen näring att växa vidare.

Extraljus i form av lysrör eller växtlampa behövs ofta vid tidig sådd.
Vid ljusbrist blir plantorna långa och gängliga och det går sällan att reparera.

Extraljus kan vara nödvändigt för många tidigt groende växter. Bara fönsterkarmen räcker inte till. Har du ett ljust uterum eller varmare växthus så är det ofta bättre än att ställa sålådorna inne i fönstret. Kontrollera såddernas fuktighet ett par gånger dagligen. De får absolut inte torka, men för mycket fukt leder å andra sidan till att jorden börjar mögla. Så det gäller att spraya på vatten i måttliga mängder. När sedan plantorna kommit upp och börjar stå trångt är det dags att skola om dem till egna krukor. Men det är en senare historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.