Goda körsbärssorter för hemträdgården

Går runt och kollar mina körsbärsträd för att räkna kartar och hoppas stenhårt på att de inte ska hinna trilla av innan de blir mogna. Även i år inföll körsbärsblomningen när det var kallt och ruskigt och dessutom blåste det väldigt under den senare perioden. Så jag trodde knappt att det skulle bli några kart alls. Bin och humlor kan ju inte ha varit så där alldeles överaktiva. Men det finns i alla fall lite början till frukt.

Mognande frukter på ett körsbärsträd.

Sötkörsbär eller bigarråer är ganska lättodlade och sköter sig oftast bäst själv utan beskärning och annat jox. Den bästa platsen att plantera körsbär på är väldränerad jord i sol. Tung lera med mycket markfukt är inget bra utgångsläge. Då är sjukdomsrisken stor.

Stora, saftiga körsbär med gulröd färg.
Stora och saftiga bär som kan vara sorten Stella.

Gamla körsbärssorter var lite kräsna i val av sällskap för pollinering. Numera finns det ett par-tre sorter som är självfertila. Det betyder att de inte behöver en annan körsbärssorts pollen för att blomman ska bli befruktad. Ska du bara plantera ett träd är det säkrast att välja en självfertil sort. Stella och Sunburst är två bra självpollinerande körsbär. Funbo plantskola har annars ett pollineringsschema på sin hemsida som du kan kika på för att reda ut vilka sorter du ska satsa på för att de ska passa varandra.

Jag älskar körsbär och skulle gärna plantera fler än de tre sorter jag har idag. Merton Glory, som har en gulröd söt frukt i slutet av juli. Heidi är en svensk sort med gul-rödflammiga bär som är jättegoda. Mognar också i slutet av juli. Sedan har jag en mörkrödbrun sort, Heidelfinger, som mognar något senare. Den har inte haft jättemycket bär ännu, men växer bra och verkar bli stor.

Skulle jag satsa på fler träd kanske Lapins kunde vara värd att prova. Den är också självfertil och får stora mörkröda bär tidigt i början av juli. Van är en sent mognande sort som har söta, men ändå lätt syrliga frukter. Många av de andra kan bli lite väl söta och klistriga i smaken ibland.

Körsbärsblad angripna av körsbärsbladlus.
Körsbärsblad angripna av den svarta körsbärsbladlusen.

Håller tummarna nu för att inte trastar, skator och andra marodörer hinner före mig i år. Ibland kan unga träd få rätt mycket bladlöss och det har även jag haft. Små, svartglänsande rackare. Bladen kryllar ihop sig och tillväxten blir svag. Det är inte så lätt att såpaspruta dem när lössen sitter inuti bladrullen, utan man får veckla ut bladen för hand. Tråkigt göra och alla blad når man inte upp till. Kraftigt angripna blad är lättast att plocka bort för hand. Låt oss hoppas att det inte blir så mycket sånt i år!

4 reaktioner till “Goda körsbärssorter för hemträdgården”

  1. Planterade i våras körsbär och fick problem med löss. Noterade att dessa löss tjänstgjorde som boskap åt myror. Jag tog bort alla angripna blad och välde lite kanel runt stammen. Jag blev därmed av med myrorna och även bladlössen. Kan detta så småningom ge smak åt bären?

  2. Hej Peter! Kanel är knappast upptagligt i frukten, så du kan vara lugn. Men det var ett intressant tips mot myror som jag inte hört förut! Hälsningar från Maria

  3. Hej, har själv, på mitt Van varje år,
    haft dessa envisa bladlus kräk på bekostnad av bär. Fick veta på en plantskola, här om veckan, att då står trädet för torrt och blir nedsatt av det. Lusäggen övervintrar och jag fick ven veta att man kan spruta såpvatten tidigt, i knoppstadiet på hela trädet. Det kväver äggen med. Nu blommar det i allafall jättefint!

  4. Hej Catarina! Bladlöss är inte bara äckliga, utan även besvärliga för växterna. Att bespruta stora fruktträd är ofta svårt, om inte omöjligt, men kan göras när träden är små. Såpa är ett bra allroundmedel! Lycka till med pollinatörerna i år! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.