Humlorna är trädgårdsmästarens viktiga medarbetare

Humlorna vaknar med vårens första solstrålar och letar mat bland sälgens blommor.

Tillsammans med citronfjärilar är humlor ofta de första insekterna som man ser ute i naturen och trädgården om våren. Dessa humlor är övervintrade, befruktade humlor som letar efter en lämplig boplats där de kan föda upp säsongens allra första avkommor. Varje övervintrad humledrottning börjar bygga ett bo i ett övergivet murbo, ett stenröse eller i en lämplig mosstuva. Hon samlar sedan in nektar och pollen och bygger sig två vaxkakor, en till sig själv och en till sina första ägg. De 10-12 st äggen läggs i vaxkakan och efter kläckning börjar larverna raskt äta av matförrådet. Larverna blir till puppor som sedan kläcks som arbetande minihumlor. Alla nya humlor är honor, dock utan fortplantningsförmåga. Deras uppgift blir att hämta hem mer mat till drottningen som nu blir äggläggare och barnpassare på heltid.

Processen fortgår hela sommaren och antalet humlor växer, likaså den mängd mat de sparar i boet. Mot slutet av sommaren finns det tillräckligt med föda för att stora drottningar ska kunna kläckas, liksom hannar som befruktar honorna. I oktober dör alla humlor förutom de nya drottningarna som ska övervintra och jobba vidare nästa år.

Humlorna utför hela pollineringsarbetet hos de flesta tomatodlare idag.
Foto: matkluster.se

Vilken procedur, och vilket viktigt jobb de utför åt oss! Tomatodlare t ex tar ofta hjälp av arbetshumlor för att befrukta tomatblommorna i växthusen. Tomatblomman är liksom många andra blommor lite speciell i formen, vilket gör att det är svårt att komma åt att pollinera dem. Men humlorna som har en lång sugsnabel och luden kropp biter hål på blomman och kravlar sig in till botten. De har dessutom ett gott minne och arbetar metodiskt och strukturerat, så de vet precis vilka blommor de vittjat. Humlesamhällen säljs bl a av Biobasiq.

En humla på jakt efter nektar i klöverblommorna.
Foto: Mattias Eriksson. Bildbloggen http://motdetokanda.wordpress.com/

Ibland rymmer det humlor från någon odling och skaffar sig ett nytt liv ute i naturen. Men vi måste ändå vara aktsamma om de humlor som finns för att vi ska få frukt på våra fruktträd, jordgubbar, blåbär, klöverfrö för vallodling, raps och många andra viktiga trädgårdsväxter. Spruta inte ogräsgift i dikesrenar och vägkanter, var rädd om gamla stengärden och sparka inte sönder torra grästuvor. Kanske finns det början till ett litet humlesamhälle där.

Boken beskriver ingående livet för de 40 svenska arterna av humlor.Vill du ta reda på mer om humlor så finns det en ny bok i ämnet, skriven av Björn Cederberg, vackert illustrerad av Bo Mossberg, just det, han med floran. I Humlor i Sverige presenteras Sveriges samtliga 40 humlearter. De underbara bilderna visar i detalj hur man ser skillnad på olika arter och i texten beskrivs humlornas utseende, hur de beter sig, i vilka miljöer de lever och vilka växter de föredrar. Stor vikt har lagts vid att avbilda humlorna i deras rätta miljö. Boken beskriver också hur förändringar i det svenska landskapet påverkat humlornas utbredning. Och så presenteras humlesamhället med vårtidiga drottningar, idoga knegare, patrulleringsflygande hanar och inte minst snylthumlorna som parasiterar på andra humlearter. Här finns även tips om olika arters favoritblommor och vilka blommor man kan plantera för att locka humlorna till sin trädgård. Kul och pedagogisk, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.