Längtar efter vårens finaste tulpaner

Papegojtulpanen Green Wave skimrar i ljust rosa och vitt.Det är högsäsong för snittulpaner och det betyder att det i Sverige säljs en miljon tulpaner – om dagen. Jag är också glad för tulpanbuketter, men allra mest längtar jag nog till rabatternas tulpaner. Satsar inte så stort på dem i min egen trädgård pga alla rådjur och hjortar, men det finns ju andra trädgårdar och parker man kan besöka.

’Green Wave’ heter sorten här till vänster. En fluffig dröm i gruppen franska tulpaner eller papegojtulpaner. De är lite större och lite dyrare, men man behöver inte så många i en vas för att få effekt. Många gånger har de dessutom bättre hållbarhet, så det behöver inte bli en dyr affär att köpa några snittulpaner till helgen.

Viridifloratulpaner har gröna streck som går ut från bladskaftet till kronbladen.Viridifloratulpaner med limegröna streck på kronbladen som går ut från bladskaftet har alltid varit mina favoriter. Här är en variant med i övrigt vita kronblad som heter ’Exotic Emperor’. Hur snygg som helst i bukett ihop med något svagt puderrosa, ett par kvistar doftande ginst och limefärgade vaktelbär.

Den stiliga, helvita liljeblommande tulpanen ’White Triumphator’ (nedan) är en annan favorit. Vitt gör sig fint mot en bakgrund av grönt, t ex en idegranshäck. Men spridda vita tulpaner i en gles rabatt kommer lätt bort sig, så fyll på rejält med bottenvegetation för att tulpanerna ska lyfta. Och blanda gärna vitt med gult eller ljust rosa. Det är trädgårdsmästarens tips vad gäller färgkombinationer.

Den liljeblommande tulpanen 'White Triumphator' är en senblommande skönhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.