Lyckas med dina egna tomater

Hur mycket godare smakar det inte att blanda ner sina egenodlade tomater i sin Caprese jämfört med industritomater? Det spelar i stort sett ingen roll vilka sorter du väljer, det mesta smakar bättre när det får gott om tid att mogna och tillräckligt med solljus. Jag är omåttligt förtjust i en sallad Caprese med mozzarella och basilika och en skvätt balsamico. Till lunch med ett rostat bröd och kanske en tonfisksallad till.

Mozzarellaost och solmogna tomater är en oslagbar kombination till förrätt eller lunch.

Börja leta efter frön för sådd i början av mars om du vill odla fram dina egna plantor. Vårens mässor brukar ha flera fröfirmor på plats och då kan man välja bland de mest lockande sorterna. Fröna gror bäst på en varm plats i vanlig såjord. De vill ha 22-25 grader. Du får räkna med att det tar en vecka-10 dagar för fröna att gro.

När det första bladparet börjat utvecklas är det dags för omskolning av tomatplantorna.

Ställ sådden ljust när fröna har grott. När de första riktiga bladparet utvecklats är det dags att skola om plantorna till en större kruka med näringsrik planteringsjord. Sätt plantan ganska djupt, så att jorden når upp till det understa bladparet. Det utvecklas rötter även längs stammen. Från och med nu behöver dina tomatplantor massor av ljus. Söderfönster kan gå, men helst skulle du ha en lysrörsarmatur till plantorna. När tillväxten nu ska starta på allvar kan man sänka temperaturen till 15-18 grader. Vattna regelbundet, men dränk inte plantorna. De kan gärna torka upp något mellan vattningarna.

För dig med små sådder har Nelson Garden ett fiffigt startkit med växtbelysning.
Växtbelysning från Nelson Garden. Deras foto.

Håll koll på rötternas utbredning i krukan och ge dem en större kruka när rötterna börjar slicka på insidan av krukkanten. Det här är näringskrävande växter och de behöver en bra jord under hela sitt liv egentligen. Vid den här andra omplanteringen gör du lika som sist, höj igen jordnivån upp till nedersta bladparet så får du fram ett kraftigt rotsystem på flera nivåer. Ett par, tre veckor efter andra omplanteringen börjar du gödselvattna en gång i veckan eller halv dos 2-3 ggr per vecka.

Tomater finns i mängder av former och färger och även smaken kan vara ganska olika.

Här exempel på bra tomatsorter du kan leta efter när du ska köpa tomatfrö: De tidiga sorterna ’Alicante’, ’Tigerella’, ’Mei Wei’ och ’Stupice’ blir ganska höga och kan odlas både på friland och i växthus. Busktomaterna ’Pendulina’, ’Siberia’ och ’Maskotska’ är köldtåliga busksorter som även går bra att odla längre norrut. Jag återkommer längre fram med fler odlingsråd för tomat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.