Med blomma som ett litet fyrverkeri

Så här i nyårstider kan det vara frestande att hänvisa till gårdagens mängder av fyrverkerier som exploderade vilt på himlen och lyste upp vintermörkret. Jag har djur, så jag är inte ett dugg för raketer och smällare på nyår, men när det finns växter som ger (nästan) samma effekt i rabatten måste jag få visa vad jag tänker på. Det är en senhöstens blomma, helt klart. Oftast känner man igen den på doften innan man ens kan skymta själva växten. Det är en ljuvligt söt doft som påminner om smultronschersmin på ett sätt, men ändå har en helt egen touch.

Höstsilveraxet har en underbar, söt doft när den blommar.
Höstsilverax Actaea simplex ’Brunette’

Actaea/Cimicifuga, silverax är en växt som härstammar från de vilda stäpperna i Nordamerika, där indianerna använde den som läkeväxt mot framför allt som det hette, kvinnobesvär. Alltså PMS, klimakteriebesvär och vid förlossningar. Den kallades Black snake root. Namnfrågan vetenskapligt sett är inte klargjord än och fram till 1998 hette släktet Cimicifuga. Ett roligt namn när man börjar härleda det, då det betyder jaga iväg vägglöss. Och då syftar man nog till den speciella doften. Efter DNA-tester trodde man däremot att man hade bevis för att växten istället ska tillhöra Actaea, trolldruvor, men det där är inte fullständigt belagt ännu.

Doften är underbar kring höstsilveraxet 'Brunette'.
Höstsilveraxet har pärlformade knoppar längs en lång spira som när de slår ut doftar gudomligt.

Det finns många arter, namnsorter som är värda att odla i trädgården. Alla är inte så lätta att få fatt i. Vanligast och kanske allra ljuvligast är höstsilveraxet Actaea simplex ’Brunette’. Ett härligt mörklila bladverk och höga, höga blomspiror i vitt. Denna lättskötta perenn vill ha fuktighetshållande och djup jord, men tolererar både sol och skugga. Ju ljusare och soligare läge, desto mörkare blir bladen. Flytta inte runt på den i onödan, utan låt de grunt växande rötterna bli ostörda.

Kandelabersilverax har långa vita blomspiror.
Som vita utropstecken står kandelabersilveraxets spiror i rabatten.

Silveraxet med höga vita stänglar och gröna blad, A. matsumurae ’White Pearl’ kallas kandelabersilverax på svenska. Den blir inte fullt så hög som föregående, utan håller sig under 150 cm. Augustisilveraxet, A. dahurica, har också gröna blad, men dessutom skilda han- och honplantor. Det är hanplantorna som doftar gott. Blommar redan från juli-augusti, vilket är en fördel, för korta och svala somrar kanske inte ’Brunette’ hinner slå ut ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.