Odla egen aubergine

Auberginen är en värmeälskande växt som odlas i växthus.

Äggplantan, auberginen (Solanum melongena) kommer från det tropiska klimatet i Indien och sydostasien. Det skvallrar lite om vad den vill ha för odlingsförutsättningar. Den kräver hög värme och lång förkultivering för att utvecklas. En typisk växthusväxt hos oss som du helst ska så snabba tag för att den ska hinna ge frukt. Mina plantor är än så länge små och taniga i hjärtbladsstadiet, men jag kommer snart att plantera om dem i separata krukor i mullrik, välgödslad jord. Plantorna ska stå så soligt som möjligt, helst över ett element eller värmematta med tilläggsbelysning under kvällen.

Auberginen bör förkultiveras och odlas fram inomhus.

För att dina äggplantor ska bli buskigare toppar du dem vid en höjd av 20-25 cm. Det är smart att stöda eller binda upp plantan, för den kan lätt kapsejsa när de tunga frukterna börjar utvecklas.  Regelbunden bevattning är viktigt för aubergine liksom för dess släkting tomaten. Du börjar med gödselvattning när blommorna visar sig.

Inte så svårt att se att auberginen är släkt med både potatis och tomat.
Inte så svårt att se att auberginen är släkt med både potatis och tomat.

Auberginen kan angripas av bladlöss och vita flygare, som så många andra växthusodlade växter. Duscha plantorna med svagt såpvatten vid angrepp. ½ dl grönsåpa till en liter vatten, inte starkare. Spraya dagligen så länge du ser att det finns insekter kvar.

Auberginer finns med både gröna, gula, vita och lila frukter.
Aubergine finns i många olika former och färger.

Auberginefrukterna är klara att skörda när de nått sin fulla storlek och har ett glansigt skal. Vänta inte för länge, för då blir fruktköttet brunfärgat och bittert i smaken. Du kan spara dem ca 1 vecka i kylskåp. Aubergine är en härlig grönsak som passar till mycket, gärna i sällskap med olivolja, rivet citronskal och tomat. Den ingår i många rätter från det arabiska, indiska och medelhavsköket. Du kan äta den stekt, rostad, ugnsbakad, gratinerad eller panerad. Eller som auberginekaviar på rostat bröd! Mums.

2 reaktioner till “Odla egen aubergine”

  1. hej,
    mina aburgine plantor har många blommor men en hel del ramlar bara varför?

  2. Hej! Auberginen är extremt värmekrävande och jag skulle tro att de inte klarar av att utvecklas som de ska på sin växtplats. Då ramlar blommorna av innan de blir pollinerade.
    Hoppas ändå att någon skulle bli till frukt hos dig! Lycka till, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.