Om honungsdagg på lindar och att undvika den

Läste i tidningen att det varit ett stort antal omkullåkningar på cykel i centrala Lund och även i Stockholm. Studenterna har ju åkt hem, så det är inte mindre nyktra nattliga cykelturer som avsågs, utan mitt på blanka dagen for cyklisterna som käglor i gatan. Några var tvungna att åka till sjukhus med ambulans. I värmen blev gatorna nämligen såphala av klibbig sockerlösning. Man skyller nu på honungsdagg från de välväxta lindarna längs gatan.

Lindens blad blir värdar för blladlöss som suger saft och avsöndrar honungsdagg.

Jag skrev ett inlägg om lind för en dryg vecka sedan, och nämnde då bara honungsdaggen. Nu måste jag berätta lite mer. Det är ju inte linden själv som läcker det klibbiga sekret som kallas honungsdagg, utan det kommer från bladlössen som sitter på lindens blad. De suger åt sig växtsaft från bladen och utsöndrar sedan från sin tarm koncentrerat socker som faller till marken. Extra mycket honungsdagg blir det en varm sommar som denna när det dessutom inte regnat på länge. Ligger sockret kvar länge och börjar jäsa på asfalten uppstår en otäck stank av spyor eller sopor. Helt naturligt, men ändå rätt så äckligt. Parkerar du din bil under lindarna och låter den stå där någon dag lär du dessutom att märka att det blir alldeles svart i klibbet. Det svarta är en sotsvamp som lever på det söta sekretet. Kaka på kaka alltså.

Bladlöss som sitter på lindens blad utsöndar sockersaft som gör gatorna hala.

Lyckligtvis finns det lindarter och sorter som kan anses fria från honungsdagg. Så man behöver inte avstå från att plantera lind som gatuträd bara man väljer rätt sort. Följande rekommenderas av plantskolorna: Tilia cordata ’Rancho’, Tilia x euchlora (lätt honungsdagg) och Tilia tomentosa. Av dessa är glanslinden, Tilia x euchlora den största och pampigaste.

6 reaktioner till “Om honungsdagg på lindar och att undvika den”

  1. Hej vet du vid vilken ålder linden brukar börja blomma. Har sökt men inte hittat information. Vh NF

  2. Hej Ninnie! Jag kan inte säga exakt, för jag kan inte heller hitta svar i skrifterna, men det dröjer nog närmare 10 år innan trädet går i blom. Kan variera utifrån art. Hälsningar Maria

  3. Finns en turkisk lind, den kan döda humlor? På marken runt trädet låg massor av döende eller döda humlor. Deras bakdelar var skadade och de som levde, släpade dem efter sig. En person berättade att marken under trädet brukar vara täckt av humlor eftersom turkisk lind innehåller ett gift, en slags drog, som gör att humlorna äter ihjäl sig och sprängs inifrån.
    Är det sant?

  4. Hej!
    Silverlinden är inte giftig, varken för insekter eller människor, men i slutet av blomningstiden när lindblommornas nektar är uppätet surrar det fortfarande av bin och humlor kring lindarna. Detta eftersom blommorna sänder ut starka, lockande doftsignaler. Men det blir en fälla för insekterna som jobbar ihjäl sig på jakt efter mat i blommorna. Detta året har de vilda blommorna blommat ut för länge sedan och då har humlorna en dålig näringsstatus från början. Plus att arbetsbin sommartid inte blir mer än 6-8 veckor gamla. Så det hade behövts planteras fler växtarter som blommar vid denna sena tidpunkt som kunde ge insekterna mat. Då hade vi inte behövt uppleva denna massdöd. Hälsningar från Maria

  5. Hej! Har en lind där bladen äts upp av något gren för gren lämnas helt tomma och spretiga. Sen står trädet helt tomt på blad. Upptäckte detta förra sensommaren men sen kom trädets blad tillbaka detta året. Nu har det hänt igen. Det börjar högst upp och går nedåt. Vad är det? Vad ska jag göra? Trädet planerades för ca 4 år sedan och var då ca 5 år gammalt.

  6. Hej Pernilla! Det kan vara lindmätarlarver som varit framme på din lind. Mätarfjärilen lever hela sin livscykel vid lindträdet. Angreppen kan bli kraftiga, även flera år på rad, men oftast tar inte träden någon större skada av detta, utan sätter nya blad senare under sommaren. Blir de väldigt sänkta i kondition kan någon annan skadegörare eller sjukdom ställa till det ytterligare. Det kan också främja bildningen av vattenskott. Det finns inget att göra än att sätta upp holkar för insektsätande fåglar som kan frossa på larver, puppor och fjärilar. Lycka till med trädet, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.