Sill och gräslök hör ihop

Gräslökstuva som precis gått i blom

Gräslökstuvan är den första som vaknar i mitt kryddland om våren. De första stråna smakar så underbart gott efter en lång vinter. Inga problem med odling. Detta torde vara den optimala nybörjarväxten. Det finns knappt någon risk att misslyckas. Om man inte vattnar ihjäl den förstås.

Gräslöken trivs i både sol och halvskugga. Den vill ha gott om näring och regelbunden vattning eftersom tillväxten är så kraftig. Du kan enkelt skörda flera gånger under säsongen genom att klippa ner plantan. Spara några strån så kommer den snabbt igen. Eftersom blomningen är så dekorativ så sparar jag gärna åtminstone en planta så den får blomma. Därefter klipper jag ner och börjar om igen.

Gräslökens lila blommor passar som dekoration i sallader

Gräslök förvaras bäst i frysen, nedklippt i små bitar i burk eller plastpåse. Det är en klassisk kryddväxt som passar till det mesta istället för lök, men framför allt till fiskrätter, i kalla såser t ex i gräddfilsås till sillen eller bakad potatis. Gräslök ingår tillsammans med persilja, dragon och körvel i den franska kryddblandningen fines herbes. Du kan också dekorera sallad med blommor av gräslök. De är fullt ätliga och ger en vacker färgkontrast till gröna blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.