Solhattar gillar jag särskilt

Rödbrun solhatt står sig fint mot markteglet

Och inte bara dem som man trycker på skallen för att skydda hårfärgningen och minska rynkbildningen i ögonvinkeln. Utan också släktet Echinacea. Det är en sensommarförälskelse som håller ett litet tag till i rabatten. Och när det blir förkylningstider tvingar jag i mig de beska dropparna som lindrar symtomen och motar förkylningen i porten.

White Swan har en kraftig brunröd disk och lätt nedåthängande kronblad

Många nya hybrider har tillkommit på senare år, speciellt från USA, men trenden verkar gå mot en blomma som mer påminner om Chrysanthemum och det är inte riktigt solhatt för mig. Jag gillar de glesa kronbladen och den höga, lite spretiga växtformen som kommer bäst till sin rätt när den håller huvudet ovanför sina grannar. Den vill gärna ha gott om plats och kombineras särskilt väl med olika gräs, lammöron, jätteverbena, rölleka, anisört, bolltistel och andra torktåliga växter.

Echinacea är en bra fjärilsväxt och kopplas den ihop med t ex fjärilsbusken Buddleja så kommer augustirabatten att vara full av fladdrande fjärilsvingar. Plantera den i lätt, humusrik jord på väldränerad växtplats. Den vill ha mycket sol för att bäst komma till sin rätt. Har du tur växer plantan snabbt till sig och då är det bara att dela på den och låta den få än mer utrymme i rabatten. Att så från frö har jag inte lyckats så bra med, men det ska gå det också om man har tålamod.

Typisk plantering av Piet Oudolf

Echinacea härstammar från Nordamerikas prärier och därav kommer användningen ihop med andra sk prärieväxter. Har förekommit flitigt i holländaren Piet Oudolfs rabatter, eller snarare stora blomsjok.

Ny gul form av Echinacea

Piet är en designer som öppnat ögonen för perenner i offentlig miljö. Hans skapelser finns på många ställen i Sverige. Enköping är väl mest känt, men för ett par veckor sedan öppnades en ny perennpark i Skärholmen, Stockholm som han har skapat. Det är planteringar som har naturens egen äng som förebild. De flyter fram i landskapet med stora fält av varje växtslag. Gärna uppblandat med ridåer av prydnadsgräs, fänkål och andra glesa spiror som ger rörelse och ett drömlikt ljusspel bland växterna. Hade gärna besökt hans egen trädgård i Hummelo, Holland som visas två ggr per år. Se ett bildspel här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.