E-plantsystemet står för kvalitet

Glänsande mörkgrönt bladverk och ett tätt växtsätt har häckoxeln.I plantskolekataloger och på växtetiketter kan du ofta se bokstaven E efter växtens vetenskapliga namn. E:et står för Elit. Det är svenskodlade växter för svenska förhållanden. Träffade den kunniga plantskolisten Patrick Svensson på Björkhaga Plantskola utanför Veberöd för ett tag sedan. Han passade på att puffa för häckoxeln Sorbus mougeotii fk Bälinge E på tal om häckar som är speciellt lämplig för salta vindar från kusten. Häckoxeln är en frisk och sund växt som passar utmärkt för häckplantering med sitt svagväxande, men täta växtsätt och mörkt gröna blad. Läs mer om oxeln på E-plants hemsida.

E-planta är en kvalitetsmärkning av träd och buskar som talar om att växterna är svenskproducerade och provodlade i Sverige. De kommer från speciellt utvalda frökällor för att passa svenskt klimat. E-plantor är också art- och sortäkta, vilket medför att du får exakt samma växt(sätt) om du kompletterar med plantor ett annat år eller från en annan plantskola. Sortimentet utökas hela tiden och förädlarna tar sig an nya växtslag som visat sig problematiska på något sätt, t ex avseende sjukdomar, inbyggd variation i växtsätt eller dålig härdighet. En E-planta är lite dyrare än en vanlig, men ger en större trygghet än importerat växtmaterial. Som trädgårdsdesigner vill jag gärna välja kvalitetsplantor som jag vet passar klimatet.

Storblommig helvit schersmin med lite svagare doft och mer sammanhållet växtsätt.En ny schersmin i E-plantsystemet är Philadelphus ’Orion’ E som bildar en kompakt, rikligt blommande buske med stora, helvita blommor. Busken blir 2-3 m hög och passar därmed också i mindre trädgårdar. Tyvärr doftar den inte lika förföriskt som många andra schersminer, men många allergiker kan säkert se det som ett plus. För det är tyvärr många gånger doften i kombination med pollen som ställer till det. Lyckligtvis har jag enbart gräspollenallergi, men även det kan vara en lite krånglig åkomma för en hästägande trädgårdsmästare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.