Ståtliga hasseln sätter nyttiga nötter

Hasselns nötter gillas av många fåglar och ekorrar.

Hasselns nötter mognar i augustivärmen. Än dröjer det innan de är ätmogna, men blir hösten så här varm så har vi goda chanser att plocka hasselnötter. Och fåglar och ekorrar lär få sitt också.

Hasseln är en trevlig buske som blir stor som ett litet träd, 4-7 meter. Den blir lika bred som hög, så man får räkna med att den kräver sin plats om man tar in den i trädgården. Har du gott om plats så blir det en effektiv ridå som friväxande häck. Verkligen jättefint! Hasseln är en skuggtålig växt som i naturen gärna växer i brynzonen mot öppna fält, eller i ljusare lundpartier. Den vill gärna ha väldränerad och näringsrik jord, men trivs också på lite fuktigare växtplatser.

Hasseln har håriga skott och bladundersidor.

Du känner igen hasseln på dess strävhåriga skott vintertid. Barken är ljusbrun och lite sprucken. Busken har ett vasformigt växtsätt och är ganska smal nertill för att bre ut sig betydligt uppåt. Tidigt om vårvintern blommar hasseln med långa hängen och dessa blir sedan nötter framåt sommaren.

Hasselns nötter sitter ofta ihop tre och tre.

Det finns också en rödbladig, mycket dekorativ trädgårdsform som heter blodhassel, Corylus maxima ’Purpurea’. Se bild nedan. Den är något mindre i storlek än den vanliga hasseln. Blodhasseln ger en fin kontrastverkan ihop med buskar som har ljust gröna eller gulgröna blad. Vill ha gott om näring och inte alltför skuggig växtplats, för då tappar man effekten av de purpurfärgade bladen. Går upp till zon 3.

Rödbladig hassel ger fin kontrast ihop med buskar med ljusare gröna blad.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.