Stöd upp dina bärbuskar i tid

Eftersom bärbuskar som hallon och vinbär inte alltid är så starka i sitt grenverk behöver de stöd för att inte lägga sig längs marken. Hallon är även känsligt för stark blåst och regn så ett stabilt växtstöd behövs senast andra året efter plantering då plantorna sätter bär. Vinbär och krusbär odlas ofta i gräsmattan och då blir det arbetskrävande att klippa gräset utan en medhjälpare som håller uppe grenarna vid klippning runt busken. Dessutom mognar bären jämnare då alla grenar får sol även på undersidan. Inte helt oväsentligt är heller att bären blir renare och lättare att plocka när de kommer upp en bit från marken.

Hasselfors färdiga kit buskstöd att lägga ihop

För vinbär och krusbär behöver du fyra hörnstolpar, i form av rundvirke eller fyrkantiga pålar. Ta minst 60 cm höga stolpar som du kan slå ner stadigt i marken. De fyra hörnstolparna sammanbinds av fyra ribbor 75-80 cm långa. Traditionellt har klena, barkade granstörar ofta använts eftersom de är rätt så hållbara. Hörnstolparna spetsas i nedre änden och slås ner med slägga. Fäst sedan ribborna uppe på stolparna. Vill du ha vackert designade bärbuskstöd så finns det en snygg modell hos Hasselfors. Runda, svartbetsade stolpar och ribbor som monteras utan spik. Istället träs ribborna genom färdigborrade hål i stolparna. Enkelt att åstadkomma själv också med rundstav och borrmaskin.

Hallonhäcken stöds upp med T-formade stöd i ändan av raderna. Spänn sedan upp metalltråd eller fäst ribbor mellan T-stöden. Håll skotten innanför trådarna och klipp bort alla andra skott som växer utanför raden. Är hallonhäcken väldigt tät kan du gallra ur den till ca 15 skott per löpmeter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.