Ta väl hand om din sekatör så håller den hela livet

September är sista månaden i JAS-perioden då det är lämpligt att beskära de flesta växter. JAS står för Juli-Augusti-September och är den bästa tiden för alla träd att formas och korrigeras. Energiproduktionen är åter i full gång efter en dipp under försommaren. Övervallningen av snittytorna startar med en gång och risken för infektion av svampar och andra sjukdomar minskar avsevärt.

Använd en bra sekatör eller grensåg som passar din hand. Min egen favorit är en liten Felco 6:a som är lagom för min lilla hand. Den är en högersidig sekatör, men jag använder den lika mycket med vänster hand utan problem.

Det finns också modeller med snurrande handtag som är avsett att skona handen när man klipper riktigt mycket. Det känns lite ovant i början, men är skönt att jobba med efter ett tag.

Felcos redskap har en god kvalitet och tar du bara hand om den och slipar bettet, smörjer in och eventuellt byter ut slitdelar så har du en sekatör i många, många år. Det dagliga underhållet innebär att du torkar av sekatören efter varje användning och bryner skäret vid behov. På Felcos hemsida finns några korta demonstrationsvideor som visar på bl a bryning. Till slut en liten spraypuff olja som håller rosten borta och förhindrar att rörliga delar sätter igen. Spänn den stora låsningsmuttern så inte bettet glappar och kolla även upp de andra skruvarna. Förvara sedan sekatören torrt.

2 reaktioner till “Ta väl hand om din sekatör så håller den hela livet”

  1. Tack för tipset! Kollade på en sån på Flyinge plantshop idag. Och när tjejen som jobbade tog upp sin – och hade en exakt likadan – då slog jag till 🙂 Har testat den idag, superbra!!!

  2. Det är många proffs som använder Felco just för att de är så slitstarka. Och sen finns det olika modeller, så de passar alla händer. Det är toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.