Tips mot sorkar i trädgården

En vattensork är stor och har lång svans som en råtta.Sorkarnas härjningar i trädgårdar och parker varierar väldigt år från år, men redan nu kan du lägga upp en plan för att mota dem när det blir vår. Det värsta är att sorkarna är väldigt flyttbara och kommer gärna tillbaka när förhållanden är mer drägliga för dem. Både åkersork och vattensork kommer in och ställer till med oreda i våra trädgårdar. Åkersorken är liten som en mus och har en kort svans. Vattensorken liknar mer en råtta och har lång svans och ljus undersida. Se bild ovan.

Vad kan man då göra för att hålla sorken borta? Det finns olika kemiska medel att ta till, fångstfällor och avskräckande växter. Jag har inte provat på allt, men ger här tips på några olika åtgärder som jag hört talas om att fungerar. Men det är väldigt individuellt vad som funkar var, så du måste nästan prova dig igenom listan och hitta det som har verkan hos dig.

Genom att blanda in kejsarkronor i tulpanrabatten kan du skydda de begärliga lökarna.
Genom att blanda in kejsarkronor i tulpanrabatten kan du skydda de begärliga tulpanlökarna.

Bland de växter som räknas som sorkskrämmare har vi t ex olika typer av narcisser, vitlök, kejsarkrona (Fritillaria), Allium-lökar, den marktäckande perennen skugg-gröna (Pachysandra terminalis) och buxbom. Det finns också ett antal konstaterade sorkavskräckande ogräs som den gula sötväpplingen och hundtunga. Men vem tar nu in ogräs i sin trädgård? Kanske om man har en mer vild trädgård.

De lila bollarna från jättelöken Allium fungerar avskräckande på sork.
Vacker perennrabatt i Sofiero slottsträdgård där man har både infattningshäckar av buxbom och lila Allium.

Bland de mekaniska prylarna finns det olika typer av sorkfällor som man gräver ner i gångöppningen. De enklaste ser ut som råttfällor och fungerar enligt samma princip. Vill du gå på kemiska preparat så är tydligen ”Revira special” rätt så effektivt. Det är alltså en skrämmare, inget gift. Motsvarande finns för att hålla djur som katter, rådjur och vildsvin på avstånd. Sen har vi de stinkande grejerna: hönsgödsel, illerbajs, snus och sill eller surströmming som man proppar ner i hålet. Fast det får nog vara i utkanten av trädgården i så fall. Lukten är inte kul. Och dessutom måste du förnya luktskrämmorna med jämna mellanrum, för de förgås ju med tiden.

Katter och hundar är bra medel mot sork.

Bland det ickeluktande kan jag nämna finkrossat snäckskal, kaffesump och chilipeppar. Jag har inte provat någon av dem, så jag vet inte vilka mängder det handlar om. Men har man provat allt annat så får man väl testa detta också. Annars är ju katter och grythundar experter på att ta sork. De kan sitta och vakta hålen hur länge som helst och klipper till blixtsnabbt så fort den lilla murveln sticker upp trynet. Sist kan jag som trädgårdsrådgivare bara konstatera att marktäckning och ängsgräs inte är bra om man har mycket sork. De kan fritt härja där utan att rovfåglar och andra naturliga fiender rår på dem.

Här kan du se en liten film ur åkersorkens vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.