Två härliga, nya klematis från Polen

Vacker ceriserosa clematis som väcker habegär hos Greenspire Trädgårdskonsult.
Superläckra 'Krakowiak' som förhoppningsvis finns i handeln nästa år. Foto: Szczepan Marczynski
Tidigare i höstas arrangerades utställningen Green is Life i Warszawa. Två nya klematis introducerades och prisades. Mycket intressanta sorter som jag hoppas någon svensk plantskola tar upp. ’Krakowiak’ är en småblommig viticella-klematis som har tvåfärgat rosa blommor. Normalt är jag ingen älskare av sött rosa, men ’Krakowiak’ är verkligen vibrerande vacker.
Den sägs bli 2,5-3 m hög. Blommar under juni-sept på årsskotten. ’Krakowiak’ tillhör beskärningsgrupp 3, d v s den ska beskäras hårt, ner till 20-30 cm. Vanlig beskärningstid är under våren när skotten börjar slå ut så smått och man ser vad som frusit ner.

Vit dubbelblommig clematis är ett helt nytt tillskott i clematisgruppen. Ljuvligt sval och läcker tycker Greenspire Trädgårdskonsult.
Läskande som en välvispad citronsorbet är 'Maria Sklodowska-Curie'
Den andra skönheten inom klematisvärlden är ’Maria Sklodowska-Curie’ som kommer från samma plantskola som ovan. Det är en tidigblommande variant med dubbla, vita blommor. Dessvärre lär inte denna finnas till salu förrän tidigast till hösten nästa år.
Cedergrens Plantskola i Råå, utanför Helsingborg, tillhör landets bästa plantskolor på klematisområdet. God ordning, stort sortiment och enorm faktakunskap gör att jag gärna handlar hos dem. Fast innan jag skaffar fler måste jag se till att gödsla mina klematis här hemma. Senhösten är en bra tid. Stallgödsel eller hönsgödsel är toppen nu när plantorna slutat växa. Speciellt krävande är de storblommiga varianterna som förbrukar en hel del näring under säsongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.