Ut och leta tång till sparrisen

Blåstång är ett bra gödselmedel för många växter då den innehåller rikligt med mineraler.
Foto: www.fotoakuten.se

När kylan åter har lagt sig ska jag ta en tur ut till kusten för att plocka tång. Tänkte ha den som marktäckare kring min lilla sparrisodling. Sparris är ju egentligen en strandväxt och vill ha en sandig jord, mycket sol och gärna mineraler som finns i havstång. Och i år ska jag äntligen få skörda de första skotten från mina plantor. De är då tre år. Det blir en sparsam skörd, men jag lovar att jag kommer att njuta!

Sparris från unga plantor ska inte skördas förrän år tre och fyra.

Sparris är en väldigt lättodlad grönsak. Den vill ha en djup och lätt jord som innehåller både kompost och sand. Eftersom jag bor på lermark har jag valt det allra sandigaste och soligaste hörnet för sparrishäcken. Grävde ut planteringsdiket lite bredare än vad som brukar anges i litteraturen (böckerna säger minst 30 cm) för att jag skulle få in lite mer sand och grus i rotzonen. Förutom tång gillar den också stallgödsel så det får mina plantor varje vår. Annars handlar det mest om att vattna vid torka och plocka bort ogräs.

Sparrisplantorna behöver stöd för att inte välta när de blir stora.
Mycket ambitiös sparrisbänk (inte min) med stöd i sidorna.

Sparrisplantorna blir rätt så höga och slängiga när de nått full höjd (1,5-2 m) på sommaren. Därför är det bra att binda upp dem med stolpar och tvärslåar för att hindra att de lägger sig platt. Konstruktionen som hos hallonstöd. Fullt utvecklade blir skotten vackert skira och luftiga som plymer och man kan gärna blanda in lite toppskott i en blombukett. Vill du läsa mer om mina sparrisplaner gå till sparrisinlägget tidigare i bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.