Vackert att driva kvistar av forsythia i blom

Forsythian tillhör de tidigast blommande buskarna i trädgården.

Vi är säkert många förutom mig som är lessna på vintern nu och längtar efter vår. Ett litet tag till dröjer det innan de första forsythiorna går i blom ute. Men du kan skapa vårkänsla genom att ta in några grenar och ställa dem i en vas. Njut av de gula blommorna som snart spricker ut och lyser upp ett helt rum.

Fördriv kvistar av forsythia för riktig vårkänsla!

Forsythian är ett släkte anspråkslösa och lättodlade buskar som har en nästan chockartad färgprakt tidigt om våren. En del sorter är gulare än andra och vissa är lite glesare i blomningen. Jag föredrar dem med enkla blommor i citrongult. Forsythia x intermedia ’Freja’ E är en hybridforsythia som härstammar från en buske i Lunds Botan. Den blir ca 2 meter hög och lika bred. Vill du ha en lite mindre buske med riktigt tidig blomning kanske Forsythia mandschurica E är något för dig. Den växer strikt upprätt och har korta sidogrenar som blommar redan i mars. Just denna sort går upp till zon 5 till skillnad från flera hybridforsythior som är lite mer vinterkänsliga.

Ståndortskraven hos forsythia är något fuktig och näringsrik jord som gärna får vara väldränerad. Har du kalkrik jordmån kan du gärna tillsätta torv kring plantan för att den ska må riktigt bra. Den står gärna i soliga och varma lägen, men själv föredrar jag skogsbrynet där de får växa lite halvvilt och överraskande. Tänk på att gallra ur buskarna regelbundet så de behåller sin blomrikedom och vitalitet. Genom att ta bort några av de äldsta grenarna varje år finns det plats för nya skott att utvecklas. Och då menar jag att du beskär ända ner till marken. Jag gillar inte vaktmästarbeskurna eller häckklippta forsythiabollar! De är groteska.

Hårt tuktad blir forsythian onaturlig.

Hårt häckklippta forsythior blir nästan lite för bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.