Vackra japanska lönnar för trädgården

Bland de allra vackraste prydnadsträden, eller i storlek ofta -buskarna, plockar jag lätt ut några japanska lönnar. De blir sällan så stora och är ofta mycket långsamväxande, men de har en färgprakt och skir skönhet som tilltalar många trädgårdsägare. De flesta har mer eller mindre flikiga blad i grönt, limegult eller rött som ofta får intensiva höstfärger. De japanska lönnarna vinner på att planteras ihop med andra buskar och även perenner. Att ställa dem rätt upp och ner i gräsmattan ger sällan samma upplevelse. Det är samspelet mellan färger och bladverk som är den stora behållningen med japanska lönnar.

Den japanska lönnen 'Osakazuki' har en osannolikt vacker höstfärg.

De japanska lönnarna har alla ganska likartade krav, trots att de kan se väldigt olika ut. Den viktigaste faktorn för deras trivsel är ett vindskyddat läge. Japanska lönnar vill ha en lätt fuktig och näringsrik jord. Jorden ska vara lucker och genomsläpplig och den får absolut inte vara kompakterad och tung. De kan stå både i sol och lite skuggigare, så länge som vattentillgången är säkrad.

Gulbladig solfjäderslönn är en av de vackraste buskarna.

En av mina favoriter är den gulbladiga solfjäderslönnen, Acer shirasawanum ’Aureum’, som har ett handflikigt, mycket dekorativt bladverk i limegult. Blommorna är grannt ceriseröda och kontrasterar tydligt mot de uppsprickande bladen. Placera den gärna ibland annan grönska som den får stöd och skydd av. Halvskuggigt läge i zon 1-3 med viss markfukt vill den också ha.

Gulbladig japansk solfjäderslönn med sina limegula blad är en vacker kontrastväxt.

Japanska flikbladiga lönnen Inabe-shidare har en mörkröd bladfärg hela växtsäsongen.

Den smalflikiga Acer palmatum ’Inabi-shidare’ (ovan) är ett litet buskformat träd med djupt flikiga blad i mörkrött. Den påminner mycket om Acer palmatum ’Dissectum Garnet’ som är mycket vanligare och lättare att få tag på. Har du svårt att hitta japanska lönnar i plantskolan eller önskar något riktigt extra ska du göra en utflykt till plantskolan Ulriksdal på Kivik. Du hittar dem på nätet under namnet Edafos. Här finns det mesta man kan tänka sig i lönnväg och lite till. Dessutom har de ett enormt sortiment av egenodlade julrosor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.