Vad gott kan man göra av palsternacka?

Du behöver inte gräva upp dina palsternackor ännu, men har du en stor skörd på kommande så kan det vara gott att variera sig lite i matlagningen. Palsternackan är en gammal, hederlig kulturväxt som trivs i en lucker humusrik jord. Jag har ju en lerbaserad odlingsjord, och den verkar inte misstycka det heller. Men det krävs en grep vid upptagningen, annars blir de kraftiga rötterna kvar i jorden. Och i år verkar de ha blivit extra stora, tack vare allt regnande. Palsternacka är en grönsak som kan skördas ända in till frost och du kan även låta den stå kvar i landet till tidigt på våren.

Det enklaste sättet att tillreda palsternacka är kanske att rosta den i ugn med andra rotsaker. Blanda stavar av potatis, morot, lite kålrot, rotselleri, rödbeta och palsternacka. Strö över lite flingsalt och timjan, ringla över olivolja och så in i ugnen. Blir jättegott till nästan vad som helst. För att höja effekten kan du servera grönsakerna med en fluffig vitlöksaioli.

Palsternackan har en särpräglad smak

Av den brittiska kocken Delia Smith har jag hämtat ett jättegott recept på soppa med palsternacka och äpple. Den smakar garanterat annorlunda, men är mycket mustig. Till 6 portioner behöver du:
700 g palsternacka
50 g smör
2 hackade, medelstora gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor
1,2 l god buljong
1 syrligt äpple
1 rågad tsk korianderfrö
1 rågad tsk kumminfrö
frön från 6 kardemummakapslar
1 rågad tsk gurkmeja
1 rågad tsk malen ingefära
salt och peppar

Rosta först kryddfröna i en varm kastrull i 2-3 minuter, tills de börjar bli bruna och hoppa runt i kastrullen. Mortla dem fint. Smält smöret och stek försiktigt den hackade löken så den blir genomslinligt gul. Tillsätt sedan vitlöken. Lägg i de rostade kryddorna samt ingefäran och gurkmejan. Skär palsternackan i bitar och blanda ner dem i kastrullen. Tillsätt buljongen och låt puttra sakta utan lock i ca 1 timme. Därefter kör du soppan slät med en mixer. Smaka av med salt och peppar och strax innan servering river du ner äpplet i soppan. Garnera med hackade bladkryddor, t ex persilja och kanske rostade bitar palsternacka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *