Vilka växter passar på norrsidan?

En frodig trädgård med många höga träd och partier med vandrande skugga och helt skuggiga partier.
Solljuset som faller in mellan träden livar upp och tillför strukturer. Vita blommor och brokiga blad lyser upp i skuggpartierna.

Det är en vanlig fråga jag får av många trädgårdsägare. De ser framför sig ormbunkar och andra tråkigt gröna bladväxter och tror att hoppet är ute för att skapa en intressant trädgårdsmiljö i skuggan. Men all skugga är inte djup skugga. Många gånger finns ett indirekt ljus som kan hjälpa växtligheten. Jag tänker på t ex en ljus vägg, ett vitt staket, ljusa betongplattor eller vitt grus som reflekterar en hel del ljus. Det finns buskar och perenner som mår bäst om de får växa på skuggsidan. Det är ofta växter som gillar en fuktig miljö och samtidigt är känsliga för sol och blåst. De storbladiga perennerna parasollblad (Astilboides tabularis), rodgersia, klippstånds (Ligularia) och kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) vill alla ha en fuktig och solskyddad växtplats. Funkior av olika slag (Hosta) är utmärkta växter för halvskuggiga till skuggiga lägen. Det finns ett flertal varianter med vitbrokiga blad och de har effekten att lysa upp under buskar och trädkronor. Inom släktet Viburnum, olvon, finns det många fina, vitblommande buskar som passar utmärkt i skugga.

En knoppig julros med vackert gammalrosa blombaksida.Glöm inte heller bort julrosorna som är underbara växter i lätt skuggiga lägen. Julrosen trivs i mullrik, kalkhaltig jord som är fuktig, men inte våt. Blommor i mängder av olika färger lockar Greenspires trädgårdsmästare till ständigt nya plantköp. ”Jag måste bara ha denna också”. Och visst gläds man åt de tidiga blomstren. Julrosen ligger som bäst i knopp och väntar på lite kyla och vinterväder innan det är dags för den att slå ut.  De dekorativa bladen är vackra hela året tills nästa blomning infaller. Har du tur trivs julrosen så bra att den frösår sig. I och för sig dröjer det många år innan plantorna blommar, men det är även i övrigt en växt som etablerar sig långsamt. Tittade i min egen rabatt och såg att där nog finns betydligt fler plantor nu än vad jag har grävt ner, men det är bara några av dem som satt knopp. Brukar hjälpa mina Helleborus med kalken genom att smula ner äggskal i jorden. För kalk vill de gärna ha. Ett toppenställe att leta julrosor är Ulriksdals Trädgård i Kivik. Där finns allt du bara kan tänka dig. Vid påsktid brukar de ha en julrosfestival som jag kan rekommendera.

Vitblommande löjtnantshjärta ser bräcklig och skör ut, men är en liten tuffing.
Vit löjtnantshjärta gör sig bäst mot en mörk bakgrund.

Vad jag tänkt plantera i flera år redan är löjtnantshjärtan, och då helst den vita formen ’Alba’, som är verkligt läcker. Den trivs prima i skuggrabatten och vill ha en näringsrik och lätt fuktig jord. Löjtnantshjärtat blommar tidigt, ihop med tulpanerna, och kan dessutom blomma om senare ifall du klipper ner de vissnade blomstjälkarna. Jag har tyvärr råkat på risiga exemplar i plantskolan och därför har det aldrig blivit någon affär. Det är klart man förväntar sig lite mer för pengarna, särskilt som den vita är ganska så dyr. Men eftersom plantan rätt fort vissnar ner så är det egentligen bara blommande exemplar som är riktigt snygga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.