Aroma, ett av de godaste svenska äpplena

Aroma är ett välsmakande och vackert äpple med sen mognadstid.När man köper inhemska äpplen i affären är det för det mesta Aroma i kartongerna. Det är ett mycket gott och hållbart äpple som mognar ganska sent på säsongen. Det sitter väl fast i grenen utan att blåsa ner vid minsta vindpust. Aroma härstammar från sorterna Filippa och Ingrid Marie. Det är en frisk sort som sällan drabbas av skorv eller röta. Trädet blir dessutom tidigt bördigt och ger jämna skördar varje år.

Aroma behåller färgen på fruktköttet utan att bli brunt när man skär i det.Aroma har först gula frukter som efterhand blir alltmer röda, först på solsidan. I täckfärgen har de ljusa streck och prickar. Äpplena är ganska stora och tydligt tillplattade på undersidan. Skalet är matt och fruktköttet gulvitt, saftigt och ganska fast. Jag gillar inte mjöliga äpplen, men Aroma är helt ok. Aromen är fin och mild, precis som namnet antyder. Sen har äpplet en annan egenskap som gör det lämpligt i sallader och efterrätter – det behåller nämligen färgen på fruktköttet utan att bli trist brunt när att du delat det. Ett bra äpple på alla sätt och vis alltså.

3 reaktioner till “Aroma, ett av de godaste svenska äpplena”

  1. Ja, ett gott äpple, men hos mig möglar alla frukter redan på trädet – Monilia laxa, grå monilia. Hopplöst och jag antar att yrkesodlare får spruta en hel del för att få fin frukt. Hade man inte problem med lagringsröta på Aroma också? Gloeosporium, jo här nämns Aroma som mycket mottaglig: https://pub.epsilon.slu.se/18135/1/Juhlin_P_201106.pdf . Förmodligen kommer Aroma att fasas ut då man lägger större vikt vid resistens vid förädling idag än då sorten togs fram, det var väl rätt länge sedan nu.

  2. Hej Lars
    Har du gjort något för att få bukt med monillan? Vi har samma problem med vårt Aroma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.