Börja plocka sniglar så fort de kryper fram

Den spanska skogssnigeln kallas även mördarsnigel.
Foto: www.snigel.org

Mördarsniglarna tror jag ännu ligger och ruvar i någon håla, och väntar på varmare väder. Det är den spanska skogssnigeln som gjort ett osannolikt snabbt intåg i trädgårdsvärlden långt upp i Norden. Man har nyligen kommit fram till att den härstammar från sydvästra Frankrike och inte från den iberiska halvön som man länge misstänkte. Via besmittade plantor har den sedan tagit sig allt längre norrut. Äggen sitter kring rötterna i krukjorden när växtmaterial säljs från stora plantskolor och fraktas vidare världen över. Den spanska skogssnigeln känner du igen på den brunröda kroppen med ett ljusare band längst ner mot marken. Längden är 7-15 cm. Den är ofta väldigt slemmig och uppträder i flock, kan man säga. Vanliga inhemska sniglar ser man normalt bara enstaka av.

En mördarsnigel får ca 400 avkommor under sin livstid som kommer ur vita ägg.
Ägg från mördarsnigel. Foto: www.snigel.org

Det lönar sig att börja plocka mördarsniglar så fort de dyker upp på våren. Fortplantningstakten är enorm, så en snigel blir snabbt en hel koloni. Kolla på lite fuktigare ställen i trädgården. Rensa bort bråte som ligger och skräpar och samlar sniglar. Ta gärna en fångstrunda i skymningen, för då är sniglarna som mest aktiva. Likaså efter regn. Det finns många metoder att ta död på dem. Hugg av dem med en spade, tycker jag är lättast. Du kan mata dem med järnfosfatpellets, men det är en dyr metod. Ölfällor blir lite geggigt att rensa. Biologisk bekämpning med nematoder som man vattnar ut är en bra lösning, men måste upprepas ofta. Nematoder är mikroskopiskt små maskar som arbetar under jord. Nemaslug heter ett preparat. Det ska du helst börja använda så fort temperaturen gått över +5 grader. Det gäller att ta sniglarna medan de är så små som möjligt.

Nematoder är ett biologiskt bekämpningssätt mot mördarsniglar.
Bild: www.nematoder.se

 

 

 

 

 

 

 

Ett bra knep för att locka till sig mördarsniglar är att sätta ut tagetesplantor som bete. Sniglarna älskar dem. Och här kan du sedan ta dem ”in the act” under dina bekämpningsrundor. Har du mycket sniglar i trädgården och letar efter växter som går att odla ifred trots allt kan du testa t ex akleja, pioner, nepeta, stormhatt, julros, astilbe, rhododendron, lagerhägg, Afrikas blå lilja, ringblommor, krasse och pelargon. Dessa brukar sniglarna låta bli.

2 reaktioner till “Börja plocka sniglar så fort de kryper fram”

 1. Tack för tipsen med Nematoderna.
  Rädisorna fick jag inte ha i fred, vet du om sniglarna går på
  t.ex gul lök, scalottenlök etc. som jag tänkte prova i år.
  Borde inte kylan göra så fler stryker med i år…hoppas hoppas!
  /Anette

 2. Hej Anette!
  Det är en tuff kamp att föra mot sniglarna, men man ska inte ge upp odlingsförsöken innan man provat. Ibland har sniglarna lokala preferenser och äter sådant som de inte rör i en annan trädgård. Så man får testa sig fram. Lök har jag inte hört att de skulle äta upp, men jag säger inte aldrig. Finns det inget annat smaskigt så ger de sig på det mindre attraktiva. Eller kryper ut till grannen!
  Barfrosten har säkert hjälpt oss en del i vårvinter, men det beror på hur långt ner i marken de grävt sig. Det visar sig snart. Lycka till med snigelbekämpningen! Hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.