Chatsworth House Garden

Slottet Chatsworth ligger vid staden Bakewell i Derbyshires böljande kulliga landskap. Slottet byggdes på 1600-talet och den nuvarande parken härstammar till största delen från 1700-talet. Därtill kommer en ca 100 år yngre ”finpark”. Vatten är en viktig beståndsdel i parken, i form av fontäner, vattenfall, dammar och naturligtvis floden Derwent som slingrar sig i sin av Capability Brown omdragna fåra.

Idegranslabyrinten med silverpäron som mittpunkt

Annars är nog den välklippta labyrinten av Taxus det jag minns bäst från parken. Labyrinten visas bara några dagar per månad, oftast söndagar, så kolla upp det innan du åker så du inte blir besviken. I övrigt rymmer parken ett imponerande arboretum, en azaleadal och en vacker rosenträdgård. En av alla inblandade trädgårdsdesigners Joseph Paxton, uppförde ett enormt växthus som tyvärr inte längre finns kvar. Under första världskriget blev det alltför kostsamt att underhålla och värma upp det och alla de exotiska växterna dog. På 1970-talet byggdes ett nytt växthus i modern stil (lite väl modernt för den platsen i min smak) som är öppet för besökarna.

Chatsworth House sett tvärs över floden Derwent

Slottet Chatsworth har varit inspelningsmiljö för flera långfilmer de senaste åren. Bl a stod det för Mr Darcys hem i filmen Stolthet och fördom. Slottet är fortfarande privatägt och residens för Duke och Duchess of Devonshire. Huset och parken är öppna för allmänheten. Man håller många evenemang för hela familjen, inte minst en tredagars fälttävlan i maj månad. Läs mer om vad stället erbjuder som besöksmål på Chatsworths hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.