Citronverbena är maximal citrondoft

En kraftig planta av citronverbena

Citronverbena är en flerårig buskliknande kryddväxt med starkt citrondoftande, smala blad. Till skillnad från många andra kryddörter behåller den både smak och doft som torkad. Den används i doftpotpurri, som te mot förkylning och mot matsmältningsbesvär, i bakverk, som smaksättare i vattenkaraffen samt i kyckling- och fiskrätter. Men dosera försiktigt, för den är stark. Och hacka bladen fint då de är ganska sega.

Bästa placering för citronverbenan är i kruka eller i en varm bänk. Ju varmare växtplats, desto större blir plantan. I Sverige vanligen 70-100 cm, i hemtrakterna upp till 4 meter. Den vill ha mycket vatten och måttligt med näring.  

Du måste ta in och förvara plantan frostfritt över vintern eftersom citronverbenan härstammar från varmare trakter i Sydamerika. Ett ljust, svalt fönster med temperatur under 14 plusgrader och sparsam vattning blir bra. Men kolla upp den regelbundet, för den drar lätt till sig löss och spinn. Bladen trillar oftast under vintern, men det kommer nya nästa vår. Klipp gärna in den innan du planterar ut den så blir växten inte så spretig, utan får en vackrare form.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.