Dagliljan blir Årets perenn 2013

Extra goda kvalitéer, lättodlad, frisk och härdig är några urvalskriterier för att en växt ska platsa som Årets perenn. Tidigare år har vi haft bl a daggkåpa, kärleksört, stäppsalvia, bolltistel och gulnattljus. Till nästa år blir det dagliljan, även en av mina favoriter.

Den svagorange 'Mauna Loa' ger en fin färgklick åt den blålila rabatten.
Foto: Marie Andersson

Perennagruppen, perennplantskolornas sektion av GRO (den gröna näringens riksorganisation) är den organisation som årligen utser Årets perenn som man sedan puffar lite extra för i marknadsföringen under året. Nu har man valt ut dagliljan, eller egentligen sju olika namnsorter av hybriddagllilja.

En helt osannolik plantering av dagliljor i den holländska trädgården Appeltern.

Dagliljan är en mångsidig växt som trivs i både kruka och rabatt, men man ska komma ihåg var de kommer ifrån för att anpassa ståndorten och skötseln därefter. Släktet Hemerocallis härstammar från bergstrakter och sumpiga floddalgångar och ängar i Korea, Japan och Kina. För den noggranna trädgårdsdesignern betyder det en lätt fuktig, väldränerad och näringsrik jord i sol till halvskugga. Framför allt på våren vill den ha gott om vatten och gödsel. Ungefär fram till att knopparna kommer fram. Därefter är den lättskött. Blommar normalt i juli-augusti, men det finns arter som börjar blomma redan i juni. Växten har fått sitt namn av att varje enstaka blomma bara står sig en dag, men eftersom  det finns mängder av knoppar på en planta så varar blomningen ändå under lång tid.

Den elfenbensvita dagliljan Arctic Snow är utnämnd till årets perenn 2013.
Foto: Per Alm

Jag planterade i somras en härlig gulvit sort som heter ’Arctic Snow’. Den har limegult svalg i sin elfenbensvita blomma och mörka ståndare. Mycket elegant, och jag hoppas de kommer att lysa upp i den lite mörkare rabatten mot skogsbrynet. Samma rabatt som redan hyser många andra vitblommande och vitbrokiga växter. Exempel på bra grannar i rabatten när du ska göra din trädgårdsplanering: anisisop, stjärnflocka, funkia, höstanemon och limegult höstöga. Bryt sedan gärna av med någon bladväxt som ger stadga åt rabatten, t ex gräsen jungfruhirs eller blåsvingel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.