En riktig julgran ska det vara i år

En snygg och proportionerlig gran med stabila grenar att hänga ljus och pynt i.Klart alla ska ha en gran som doftar jul, tycker man ju. Men granen kan vara nog så besvärlig för astmatiker och många allergiker och då kanske man måste hålla till godo med en plastgran. Alternativt hålla granen utomhus. Byggvarukedjan Hornbach har nyligen gjort en undersökning kring granar och den säger att drygt 70% av svenska granköpare vill ha en riktig gran i år. Mest populär just nu är kungsgranen, förmodligen för att den inte barrar. Rödgranen kommer på andra plats och silvergranen på tredje. Av dessa är det bara rödgranen som doftar riktigt juligt.

Jag läste också i undersökningen att jag tillhör de ca 20% av befolkningen som någon gång olovandes huggit en gran i skogen. Aja baja. Lika stor andel irriterar sig på trädgårdar och balkonger som är överpyntade med alla slags ljus och blinkande slingor. Mm, jag tillhör nog den gruppen också. Keep it simple och Less is more är oftast bäst.  

Krukväxterna älskar sällan julgranen, utan det blir hängiga plantor och fallande blad. Det beror på att en nyhuggen gran utsöndrar etylengas som påverkar inneväxterna negativt. Men har granen fått stå sig i ca 14 dagar innan du tar in den brukar problemet försvinna. Enligt nämnda undersökning köper de flesta sin gran bara 1-2 dagar före julafton. Så ut och sälj, säger jag till er som jobbar med granförsäljning. De flesta har inte inlett julgransletandet ännu!

Ett gammalt julkort som visar ett julfirande i borgerlig miljö med ståtlig julgran klädd i levande ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.