Gaura, sommarljus är en ettårig favoritblomma

Som en sky av fladdrande fjärilar är gauran

Sommarljus ser nästan ut som en flock små, virvlande vita fjärilar. Eller rosa, som kommer mer och mer. Gaura lindheimeri är lätt och sirlig i växtsättet med långa rankor och passar därför bra att plantera i kruka. Ställ den i ett soligt läge. Skyddad med löv och ris för den värsta vinterfrosten kan den övervintra i lägre klimatzoner. Men då bör du plantera ut den i rabatten eller i trädgårdslandet över vintern.

Trots att sommarljuset tål lättare torka trivs den bäst i lätt fuktig jord. Vanlig väldränerad trädgårdsjord fungerar bra. Gödsla sedan en gång i veckan så får du en riklig blomning som varar länge. Blomningstiden är normalt från senare halvan av juli till oktober, men man kan också köpa blommande exemplar tidigare än så. Jag älskar gauran för dess romantiska spetsskimmer som gör den fin att samplantera med lite lägre, kompaktare blommor. Men den kräver rätt mycket utrymme och vill helst inte trängas med andra kraftigväxande annuller. Den är istället perfekt att köpa lite senare på säsongen och plantera in i de luckor som uppstått när tidigblommande växter falnat.

En rosablommande variant av sommarljus

Gaura kan sås från frö eller sticklingsförökas. Den kan vara lite trickig i groningen. Vill ha en varm groningsmiljö (ca 20-25 grader), men om den inte grott efter ca 4 veckor kan det vara läge att ställa sådden svalt i kylen under 2-4 veckor. Jag brukar köpa färdiga plantor eftersom jag inte har några optimala groningsförutsättningar under vårvintern. Och det blir lika bra, men man får passa på att få tag i plantor innan de tar slut i handeln. För gaura är ett måste!

2 reaktioner till “Gaura, sommarljus är en ettårig favoritblomma”

  1. Hur gör man med gamla blommorna för att där ska komma nya?

  2. Hej Käthe! Du behöver inte göra nånting alls, för de utblommade blommorna trillar av själva. Men ge gärna plantan näring flera ggr per vecka för att den ska bilda nya knoppar kontinuerligt. Då fortsätter den att blomma hela sommaren. Lycka till med din gaura! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.