Gödsel behövs för både blommor och grönsaker

Prima hästskit passar för alla slags växter

Alla växter behöver näring och vatten. Den mesta näringen tas upp via rötterna från jorden. För att få en god skörd eller en riklig blomning behöver jorden tillföras näring i någon form. Naturgödsel eller mineralgödsel – det är upp till dig att välja. Naturgödsel som stallgödsel och kompost har sitt ursprung från växter och djur. Det har oftast en något långsammare effekt, men tillför jorden viktigt mikroliv och gör den lucker. Mineralgödseln är industriellt framställd och har en mer snabbverkande effekt. Det behövs inte lika mycket för att nå samma gödslingsresultat, men den strukturförbättrande bieffekten som naturgödseln har får du inte. Fördelen är att du kan läsa på förpackningen exakt hur mycket av de olika näringsämnena som ingår. Du kan även kombinera de båda typerna om du vill. Effekterna tar inte ut varandra.

Använd alltid handskar då du sprider kornad gödsel

NPK är ett begrepp som står för kväve, fosfor, kalium. De är växternas viktigaste byggstenar och dessa näringsämnen ingår i olika förhållanden i olika gödselpreparat. NPK 11-5-8 betyder att gödselmedlet innehåller 11% kväve, 5% fosfor och 8% kalium. Kvävet ger snabb tillväxt hos t ex bladgrönsaker, medan fosfor och kalium är viktigt för blomning, fruktsättning och härdighet. Genom att välja gödselmedel med olika näringssammansättning till olika växter kan man optimera effekterna. Det finns mängder av olika gödselpreparat i handeln, men förakta inte gratis stallgödsel och vanligt gräsklipp från gräsklipparens uppsamlare. Det är prima jordförbättring och helt naturligt, men du får räkna med att det ofta kommer lite ogräs på köpet.

Bärbuskar, prydnadsväxter och perenner behöver mest näring innan midsommar. Gräsmattan och grönsaksodlingen vill hellre ha en jämn tillförsel under hela säsongen. Kväverika medel ges alltid i början av säsongen och extra kalium på sensommaren.  Gödsla helst i samband med regn eller vattna då du har gödslat. Vattnet hjälper näringen att smälta och nå ut till växternas rötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.