Häggen är en landskapsväxt för fuktiga platser

Häggen har ett graciöst växtsätt med sina överhängande grenar.

Häggen, Prunus padus, står i början av sin vackraste blomning just nu i Skåne. Jag älskar alla vita blommor för deras goda doft! Det finns knappt en vit blomma som luktar illa. Däremot kan det bli för mycket av det goda om man tar in större buketter. Några små grenar är lagom för att parfymera flera rum.

Väldoftande hägg växer i fuktiga miljöer.

Häggen är ett bra val där du letar efter ett snabbväxande litet träd/flerstammig buske. Den trivs på humusrik mark med god fukttillgång, men klarar även sämre och magrare jordar så länge som den har kontakt med grundvattnet. Häggen tål även kompakterad jord och stadsmiljö. Det enda negativa är att den emellanåt blir kraftigt angripen av häggspinnmal. Inte så mycket att göra åt, men det växer ut nya blad ur kokongerna efter ett tag och trädet verkar inte ta nämnvärd skada av angreppen.

En hägg iklädd en filtliknande klädsel orsakad av häggspinnmal.
Foto: Sture Hermansson

Så här totalt invävd kan häggen bli efter ett kraftigt angrepp av häggspinnmal. Själva insekten är en smal, silvervit fjäril och larverna liknar små kållarver. Larverna lever enbart av häggblad, men kan efter att ha kalätit ett träd provsmaka allt de kryper över i jakt på nästa hägg. Oftast följer två år på varandra med häggspinnmalsinvasioner. Sedan brukar parasiterna hinna ikapp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.