Härliga höstanemoner i sensommarträdgården

Silvrig höstanemon blir en ståtlig och högväxt perenn.

När den mesta blomsterprakten börjar tryta i trädgården så visar höstanemonerna sig från sin vackraste sida. Deras skimrande blommor gör sig fint mot både silver- och rödbladiga växter, liksom vajande prydnadsgräs. De kan stå i rabatt eller i utkanten av trädgården, men de flesta sorter vill ha en lätt fuktig, men väldränerad och näringsrik jord. Dräneringen blir speciellt aktuell på vintern.

Vissa höstanemoner har halvfyllda, rosa blommor, men de flesta är enkla och vita.

Även om blommande exemplar ser så fina ut i växtbutiken just nu så är det bäst att plantera höstanemon på våren. Den behöver tid på sig att etablera rotsystemet i den nya jorden innan vintern kommer. Och trots vårplantering är det ändå bäst att vintertäcka med löv och granris de första åren.

Höstanemonen blommar från juli-oktober, lite beroende på sort.

Höstanemonen frösår sig ofta villigt på ställen där den trivs, så vill du sprida på den är det bara att gräva upp småplantor. Man kan också dela äldre exemplar som vuxit sig stora. Höstanemonerna är nära släkt med våra vildlevande, vårblommande sippor som vit- och gulsippa, balkansippa och tovsippa.

Fukthållande, men väldränerad jord är viktigt för höstanemonen.

Det finns både högre och lägre sorter. De riktigt storvuxna ’Honorine Jobert’, Königin Charlotte’ och ’Robustissima’ blir alla över en meter. De lägger sig lätt i slutet av sommaren och behöver lite stöttning i rabatten. Men det finns också lägre sorter med mindre blommor i vitt till rosa. Alla vill ha en solig till halvskuggig växtplats och där kan de lätt bilda stora bestånd över tid. Jättetrevliga och lättskötta växter som sällan drabbas av sjukdomar.

Vackert silverskimrande blommor av höstanemon är lika vackra på baksidan som på framsidan.
Vackert silverskimrande blommor av höstanemon är lika vackra sedda bakifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.