Höstdoft att njuta av

Trolldruvorna har en söt och mild doft.
Utslagen och knoppig blomstängel hos Actaea simplex ’Brunette’.

Som pärlor på rad sitter knopparna hårt knutna länge. Men sen plötsligt en dag känner du redan på avstånd att nu, nu har silveraxet börjat blomma. Nästan hela säsongen har silveraxen fyllt ut rabatten med sitt flikiga bladverk. Blommorna får man tålmodigt vänta på.

Höstsilveraxets blommor består av små blommor som sitter på ett långt ax.

Men den doften är värd väntan. Kryddig och honungsmjuk på samma gång. Söt, definitivt. Pudrigt parfymerad men ändå fräsch. Svårt att sätta en doftetikett på Actaeans blommor. Men jag älskar dem. Vackra att se på också. Men då får man gå nära, för de enskilda blommorna i axet är små.

Bladen kan vara både gröna och rödbruna hos silveraxet.
Läkesilveraxets blommor vajar högt över det gröna (nu höstgula) bladverket.

Cimicifuga var silveraxens släktnamn till för knappt 20 år sedan, då man genom DNA-tester kom fram till att de tillhörde familjen trolldruvor, Actaea, istället. De upptäcktes på 1700-talet i USA och kom att få en användning som medicinalväxt. Black snake root, kallade indianerna växten, som användes mot klimakteriebesvär, PMS-besvär, huvudvärk och även blöjexem hos småbarn.

Silveraxen blommar mycket sent på säsongen.

Actaea racemosa är den grönbladiga arten och Actaea simplex den rödbladiga. Jag föredrar definitivt den senare som har ett större prydnadsvärde. Bland sortnamnen är ’Brunette’ vanligast. Den blir upp till 1,8 meter hög i blommornas topp, men bladen stannar på ungefär en meter.

Jätteverbenan passar bra ihop med silverax.
Här är en kombo med lila jätteverbena, vita rosor och mellanblå stäppsalvia.

Silveraxen vill ha en fuktig och mullrik jord. Får de det kan de även stå i solen, annars är en skuggigare växtplats att föredra. Goda grannar är t ex alunrot, hosta, höstanemon, olika prydnadsgräs och vårblommande lungört. Var försiktig när du luckrar jorden intill silveraxen. Rotsystemet är ytligt, så en marktäckning är många gånger att föredra. Speciellt som den dessutom motverkar uttorkning.

2 reaktioner till “Höstdoft att njuta av”

  1. Så vackra bilder jag bara älskar den blomman och den trivs hos mig med som tur är. Då kanske jag förstår varför grannens inte vill så bra hon har öppen jord och krafsar ofta där.Ska nog snacka lite med henne om det.
    Ha nu en fin och skön helg
    kram Meta

  2. Hej Meta!
    Visst är det en fin växt – höstsilveraxet! Hoppas vi kanske kan få liv i din grannes planta också. Om den får stå lite mer ifred!
    Hälsningar från Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.