Den storvuxna Hurdalsrosen hittade jag i Norge

 

Kraftigväxande Hurdalsrose har djupt rosa blommor och ett grågrönt bladverk.

Hurdalsrosens nypon är försedda med glandelhår som känns som mjuka taggar.Rosa villosa ’Hurdal’ skall enligt källorna ha hämtats för ca 150 år sedan från Giessen i Tyskland till Hurdal i Norge av en norsk prästson. I Giessen finns den inte kvar längre, men i Norge är det den vanligaste buskrosen. Vid den tiden då jag jobbade i Norge såg jag den växa i ett dike på en ödetomt och nycklade mig fram till denna art. Det är en enormt kraftigväxande ros med tjocka, styva grenar som även kan spaljeras mot en vägg. Blir 3-4 m hög. Går upp till zon 7. Dessutom växer Hurdalsrosen bra även i lite skuggigare läge och på sämre jordar.

Den norska rosen 'Hurdal' blir riktigt stor och kräver sin plats för att inte invadera andra buskar.
Ett blågrågrönt bladverk med matt yta och glandelhår som täcker blad- och blomskaft är några av Hurdalsrosens kännetecken.

Blommorna är kallt rosa, inte så stora, och öppna, halvfyllda med framträdande gula ståndarsamlingar. Tyvärr doftar den inte, men den får väldigt karaktäristiska nypon som är snarlika plommonrosens Rosa villosa ’Duplex’. Hela nyponet, inklusive skaftet, bär sk glandelborst som är som mjuka taggar. Den kan angripas kraftigt av mjöldagg, men ska annars vara en frisk ros. Vi får se – mitt exemplar som jag planterade i somras är ännu så litet. Det ska bli kul att se hur den tar för sig och sträcker på sig när den kommer igång på allvar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.