Klart du ska odla tomater i sommar!

Tomater är inte så svårodlade och de passar både dig som bor med balkong och dig som har en större trädgård. Det är tacksamma växter som egentligen bara kräver värme, vatten och näring. Och så får du skörda underbara, söta och smakrika egna tomater.

Tomaterna kräver mycket ljus, redan som småplantor.
Mina egna fröplantor börjar bli lite rangliga i fönstret trots belysningen.

Ska du börja så nätt som nybörjare, så köp ett par färdiga plantor och sätt dem i en rejäl kruka eller spann. Minst en 10 liters kruka får det vara, gärna större. Att plantera direkt i jordpåsen funkar också. Men du får stilla dig lite. Ännu är det för kallt ute. Har du en inglasad balkong eller uterum där det inte är någon frostrisk har du förstås ett annat läge. Tomater bör inte sättas ut på friland före början av juni. Helst ska den första blomman vara utslagen innan du planterar ut dem.

Tomatplantorna binds upp med hängande snören.
Kanske den lättaste uppbindningen är att sno plantan runt snören som hänger ner från taket.

Det finns mängder av roliga sorter att välja mellan. Körsbärstomater är bra för nybörjare. De flesta sorter som blir högre än busktomater, såsom bifftomater med flera måste bindas upp för att inte stjälpa. De blir väldigt rangliga och långa i förhållande till stjälkens omkrets. Sen får du inte glömma att tjuva plantorna. Det innebär att du plockar bort alla sidoskott som växer ut i bladvecken på plantorna. De här sidoskotten stjäl mycket energi från plantan, energi som borde läggas på blomning och fruktsättning.

Tigerella är en tidigt bördig tomatsort med gulrandiga frukter.
’Tigerella’ är en sort som jag hoppas mycket på i sommar. Ska vara tidig och rikbärande. Foto: Impecta.se

Tomatplantor kräver daglig vattning och veckovis gödsling. Leta gärna efter ett gödselmedel som innehåller mycket kalium. I alla fall mer kalium än kväve. Av naturmedlen innehåller lövträaska samt svin- och hästgödsel mycket kalium. Annars letar du bland konstgödselmedlen och plockar ut s k PK-gödsel. Den innehåller fosfor och kalium, men ingen eller mycket lite kväve. Det kan kompletteras med en mindre mängd hönsgödsel i början av säsongen, för att få fart på tillväxten. Flytande, upplöst gödsel är bra för tomater, men du kan också mylla ner naturgödsel i jorden runt om plantorna om du odlar i marken.

I början av augusti ska de första tomaterna börja mogna om du har gjort allting rätt. Låt dem sitta kvar på plantan tills de har blivit helt röda och njut de allra första som de är, solvarma direkt från plantan. Aah!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.