Kul växtnyheter till säsongen

Det finns fantastiska nyheter varje vår när man bläddrar genom fröfirmornas kataloger. Vissa blir stora favoriter som återkommer år från år, medan andra inte riktigt funkar som det var tänkt. Och visst har även du stött på frön som inte grodde överhuvud taget?

Intensivt blåblommande petunian lyser upp även i skuggan.
Foto: Thompson & Morgan

Jag är inget stort fan av petunia, men jag måste erkänna att det många gånger är en bra växt i lite skuggigare lägen. Den rikblommande mörkt safirblå Petunia x hybrida ’Sophistica Blue Morn’ är ju väldigt lockande. Den passar både i ampel och kruka. Frösås från slutet av mars.

Den rosa trädgårdsverbenan har täta blomställningar med läckert melerade blommor.

Trädgårdsverbenan Glandularia x hybrida ’Tuscany Pink Picotee’ med olika melerade nyanser i rosa ser också härlig ut. Verbenan är en växt för soliga lägen i rabattkant eller kruka. Den växer gärna lite brett och slängigt och blir inte så hög.

Slöjsiljan väver in sig och skapar volym i rabatten eller buketten.

En ny, spännande vävarväxt till rabatten är slöjsiljan Ammi majus ’Graceland’. Den har vita, spetslika blommor som en hundloka ungefär. Passar som volymskapande både i rabatten och som utfyllande snittblomma. Slöjsiljan lockar till sig mängder av insekter. Den blir upp emot en meter hög.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.