Landscapes in Landscapes

Bokpärm Landscapes in Landscapes av den holländska trädgårdsdesignern Piet Oudolf är Greenspire Trädgårdskonsults nya favoritbok.På senare tid har jag frossat i böcker och köpt på mig massor av intressant trädgårdslitteratur. En av de bästa är definitivt Piet Oudolfs ”Landscapes in Landscapes” skriven tillsammans med Noël Kingsbury. Boken beskriver 23 trädgårdar/parker runt om i världen och de presenteras i storleksordning, från 350 m2 till 25 000 m2. Ett annorlunda grepp! Texterna av Kingsbury är sparsamma och begränsade till en knapp sida per trädgård. I övrigt är det fotografier som dominerar över hela uppslag tillsammans med Oudolfs egna skisser och planritningar. Många gånger finns dessutom hela växtförteckningar bifogade.

Det är vackert, mycket vackert. Och är du gräsälskare så kan du fullkomligen vältra dig i vajande prydnadsgräs. Jag gillar den dokumentära känslan man får i den här boken. Visst hade det varit härligt att få uppleva The High Line i New York IRL, men av de här bilderna kommer man så nära man någonsin kan utan att själv gå upp på järnvägsdäcket. High Line är nämligen en serie upphöjda, tidigare järnvägsbroar som stod inför rivning när de räddades av ett gäng medborgaraktivister. Oudolf fick uppdraget att planera den 11 000 m2 stora parken som består av fem olika fristående delar. Allt uppe i luften. Hur fantastiskt som helst!  

Ett besök i High Line Park i New York skulle inte vara fel tycker Greenspire Trädgårdskonsult. En modern trädgårdsanläggning som blivit en efterlängtad grön lunga för storstadsborna.

Från Sverige presenteras Drömparken i Enköping och Skärholmens nya perennapark som invigdes tidigare i år. Från Skärholmen visas detaljerade skisser och ritningar, men naturligt nog inga foton.
Boken finns i nätbokhandlarna och finns både som häftad och inbunden. Den kostar ca 280-360 kr. Billigt, tycker jag, med tanke på hur mycket modern landskapsarkitektur man får för pengarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.