Lek med färger – kontraster

Här sprakar det av färg när orange möter blått

Jag blir väldigt glad av färg. Färg piggar upp och sprakar. Att komponera med färger handlar om att våga leka – lägga till och ta bort. Lyckligtvis är inget för evigt i en trädgård utan man är fri att gräva upp och flytta på en planta som inte passar in. Många gånger kan det vara smart att prova sig fram med udda kombinationer genom att plantera den önskade färgen i en kruka och sedan bära omkring den i trädgården för att se var den smälter in eller står ut bäst. Ett knep som flera trädgårdsdesigner har använt genom tiderna.

En enkel färgcirkel hjälper dig komponera

Färgcirkeln som är grunden till allt består av de tre primärfärgerna rött, blått och gult samt deras blandningar. De färger som ligger bredvid varandra i cirkeln harmonierar och går ofta ton i ton. Kontrasterande färger ligger mitt emot varandra i cirkeln och framhäver, lyfter varandra fint. Svart, vitt och grått är okulörta och finns inte med i färgcirkeln, men kan kombineras med de övriga.

Harmonierande färger är ett säkert sätt att lyckas, men det kan också bli lite tråkigt. Det kan göra susen med bara en liten klick av en avvikande färg. Eller varför inte peta in ett udda, yvigt gräs som sätter sprätt på kompositionen och lever i vinden.  

Miscanthus piggar upp harmonin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.