Levens Hall är en märklig engelsk trädgård

Parken är full av bulliga figurer. Foto Patrick Taylor

Det är lite av Alice i Underlandet-känsla som drabbar en när man kommer innanför murarna till Levens Hall. Det är en trädgård fullproppad av formklippta geometriska, bulliga eller fantasifulla skapelser i idegran. Hela besöket blir nästan lite surrealistiskt. Historien går tillbaka till 1694.

Levens Hall ritades av Guillaume Beaumont, som tjänat kung James II som trädgårdsmästare på Hampton Court i London. I övrigt är han inte känd i trädgårdsvärlden. Det som anlades då, för över 300 år sedan, står fortfarande kvar trots att många trädgårdsstilar passerat under århundradenas lopp. Barockträdgården undkom att moderniseras till landskapspark under 1700-talet och hundra år senare var denna typ av park åter på modet.

Som bilder ur ett seriemagasin. Foto Eric Heijman

Förutom de formklippta konstverket finns det även mycket annat att se på Levens. Fruktträdgården med spaljérade äppleträd, en rätt nyanlagd köksträdgård, många smakfulla perennarabatter, en uppfriskande fontänträdgård och en liten rosenträdgård. Många skäl till ett besök alltså.

Levens Hall ligger i Cumbria, i det som kallas Lake District, nära Kendal, mellan Liverpool och Carlisle. Även om du reser utan bil går det att komma dit med buss. Kolla öppettider och restips på http://www.levenshall.co.uk/ Trädgårdsmästaren Cris Crowder har även en egen blogg om Levens på http://levensgarden.blogspot.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.