Ljuva, känsliga mandelträd

Mandelträdet har en ljuv blomning tidigt om våren.

Mandeln är ett litet, risigt träd som ser väldigt alldagligt ut under stora delar av året. Fram till blomningen då, som är alldeles överväldigande och snabb. Sötmandeln, Prunus dulcis, är en medelhavsväxt som med lite hjälp klarar vintern längst ner i södra delarna av Skandinavien. Helst ska det övervintra frostfritt i orangeri eller uterum. I Marocko kan man se mandeln blomma redan i januari, men i övriga medelhavsområdet och på Teneriffa spricker blommorna ut någon gång i februari månad. Små rosavita enkla blommor i lätta skyar.

Madelträden blommar med lätta ljusrosa skyar tidigt om våren.
Foto: www.mallorcanytt.com

Sötmandeln är nära släkt med andra stenfrukter som aprikos, persika och faktiskt vårt slånbär. Jag tycker att det allmänna ogrästrädet körsbärsplommon, Prunus cerasifera, är väldigt likt och även det alldeles underbart i blomningstid. Mandelns blommor kommer först, direkt på grenarna och därefter slår bladen ut. Bladen är långsmala och ljusgröna. Om blomman pollinerats blir det en sammetsluden frukt som har ett grått, läderaktigt skal. Mandeln ligger inuti skalet och spricker fram i augusti-september. Vid skörd gör man lika som i olivlundarna att man brer ut stora nät och slår med pinnar på grenarna för att få nötterna att ramla ner.

Mandelfrukten spricker upp på hösten och då faller den ätliga mandeln till marken.

Mandelplantor är inte lätta att få tag i, men vad jag vet har Ystads Plantskola mandelträd till försäljning. De har ett stort sortiment av medelhavsväxter som citrus, oliv, fikon, lager, mullbär, äkta kvitten med flera exotiska växter som olika typer av palmer. För att få mandlar i Sverige måste du pollinera blommorna med en pensel. Detta för att blommorna slår ut så tidigt. Växten gillar att stå i en lerhaltig och kalkinnehållande jord. Välj gärna en lerkruka som ger god luftning.

Mandeln blommar först av alla stenfrukter och måste pollineras med pensel på våra breddgrader.

24 reaktioner till “Ljuva, känsliga mandelträd”

  1. Mandeln har dessvärre inte mycket till höstfärgning. Dess definitiva höjdpunkt är blomningen.

  2. Hej

    vi köpte ett stort mandelträd (ca 3,5-4m) på Ystad Plantskola för två år sedan och det blommade redan då vackert. Det placerades ljust i öppet söderläge på tomten. Men sen tog det stryk och vi trodde knappt att det skulle klara sig(varför vet jag inte? kyla? vind?) merparten av grenarna torkade/dog. Klippte av de döda grenarna och några få felriktade skott året därpå. Sen fick det mycket vatten och näring under vår sköna sommar förra året. Nu verkar trädet trivas betydligt bättre och det är fullt av små knoppar och skott och jag går och väntar på blommorna. Tyvärr ser det lite missbildat ut efter alla avklippta döda grenar då trädet har tagit sig bra ”åt norr”, dock tror jag det rättar till sig med alla nya skott som är på väg.
    Har du annars några andra bra tips på att få ett ”fint” träd? kan man ”rikta” grenar?
    tack för en bra blogg

    Med vänlig hälsning Ted

  3. Hej Ted!
    Det gläder mig att höra att ditt mandelträd lyckades komma igen trots den vinterskada det fick under den förra hårda vintern. Den sena vårfrosten vi hade ifjol tog död på många fina exoter. Denna vinter har varit betydligt vänligare mot alla exotiska växter. Tyvärr lär det nog hända fler gånger att ditt mandelträd tar lite stryk under vintern, speciellt under de första åren. Sedan brukar de ofta anpassa sig bättre. Att styra tillväxten är lite svårare än på t ex äpple, men du ska försöka tänka på utåtriktade knoppar även när du beskär torra, frusna skott. Lycka till med ditt mandelträd! Hälsar Maria

  4. Hej Maria!
    Jag planterade för några år sedan ett mandelträd (Prunus dulcis) i min trädgård i Åkarp söder om Lund (köpt i Flyinge Plantshop). Det har vuxit fint varje år och blommat rikligt. I fjol blev det frukt för första gången. Bara sex stycken, men roligt ändå. Lite lyxigt att skörda mandel i Skåne! I år blommade det redan i månadsskiftet mars/april. Tyvärr var vädret dåligt, så det är väl tveksamt om det blir några mandlar i år.
    Hälsningar,
    Håkan

  5. Hej Håkan!
    Så kul att höra att du fått egna mandlar! Jag är avundsjuk! Det är alltid ett hasardspel med (frukt)träd som blommar tidigt, ibland går det jättebra, men ofta lite halvrisigt. Man kan hjälpa till med att skydda dem mot frosten med fiberduk och så, men att insekterna inte vill flyga kan man inte göra så mycket åt. Hoppas ändå att årets blomning också blev bra! Hälsar Maria

  6. Har planterat ett mandelträd nu i Spanien. Är det någon som vet om det skall ha gödsel?

  7. Hej Åse! Plantering av vilka växter som helst och deras behov av gödsel och vatten är helt beroende av vad de växer i för jord. Har man växter i kruka behöver de mer av bådadera eftersom krukans jordvolym är begränsad. Planterar man i sten och sand behövs det mer gödsel och vatten pga att stenen inte binder det till sig. En näringsrik kompostjord eller lerjord behöver sällan gödslas och vattnas bara vid längre torka eftersom den jorden håller kvar näring och vatten. Så svaret hänger på jorden, helt enkelt. Hälsningar Maria

  8. Vi söker verkligen efter ett mandelträd. Bor i Stockholmstrakten så det får bli krukodling och frostfri förvaring. Någon som vet var man kan hitta det?

  9. Vi har via Impecta köpt mandel som stratifierades under vintermånaderna i matkällaren. Ett par mandlar grodde och ett, det enda är nu 70 cm högt. Vi är lite nervösa för framtiden men tänker plantera det på norra Öland.

  10. Grattis Karin! Då får vi hålla tummarna att det klarar sig! Mandelträd ska vara snabbväxande, så du behöver nog inte vänta så länge! Lycka till med den fortsatta tillväxten, hälsar Maria

  11. Jag stoppar ner sötmandlar i lite olika blomkrukor tex kaktus svärmors tunga och sprätt iväg vid julgransplundringen har idag plockat upp plantorna och satt dom i keramik krukor super roligt att ge bort som present dom tar sej alltid. Men övervintra dom kan jag aldrig då jag bor i lägenhet tips på det tack.

  12. Hej Lena!
    Tyvärr så har jag inga kunskaper i odling av mandel från frukt/frö. Du måste prova att övervintra det inne. Klipp plantan till hanterbar storlek på hösten och prova lite olika strategier på olika plantor. Det är så man lär sig!
    Lycka till, hälsar Maria

  13. Har en ca 6 år gammal mandelbuske. Det blev en buske efter att jag beskurit den år 2. Det började med att jag rensade ogräs i mitt trädgårdsland fö ca 6 år sen. Förvånad såg jag att jag fått upp en planta med en mandel och rot längst ned. Jag förstod då att det var gamla mandlar som jag slängt i min varmkompost och som sen kommit över till landet när jag fyllt på med kompost och därefter grott. Plantan planterades i en kruka över sommaren. Första året var den innomhus över vintern men åren därefter har jag grävt ner hela krukan i trädgårdslandet där den överlevt vintrarna. Jag bor i Stockholm i zon 2. Nu tänkte jag plantera det permanent och undrar över jordmån och väderstreck. Undrar även varför stammarna i år har blivit röda. Det ska även sägas att den har aldrig blommat.

  14. Hej Lena! Så intressant att höra att du grott ett eget mandelträd! Grattis! Mandel trivs ju på varma och torra växtplatser så plantera det så skyddat som möjligt mot en varm vägg i söder/österläge och i genomsläpplig jord. Det svåraste med de exotiska träden är oftast när bladknoppar och blommor slår ut för då tar de lätt skada av sen frost. Men då får du bevaka det lite extra under kalla nätter och skydda det med säckväv eller bubbelplast. Lycka till med ditt mandelträd, hälsar Maria

  15. Har hört att man kan använda de späda bladen från mandelträd bl.a kan man lägga dem i sockerlag ( inte för varmt) och låta dra för att sedan använda lagen till tex färska jordgubbar. Någon som vet mer om användningsområden eller som prövat spännande recept???

  16. Jag har mandelträd planterat på vår tomt i Gävle.
    Det Har överlevt i 3 år nu. Det är planterat i söderläge med husväggen 1 meter bakom. Det verkar räcka för överlevnad

  17. Grattis Torbjörn! Så kul att höra! Södervägg är oslagbart när man vill odla växter från lägre zoner. Njut av ditt mandelträd, hälsar Maria

  18. Hej!
    Vi har ett minst femton år gammalt mandelträd på Gotland. Varje år uppstår rätt mycket krussjuka blad som jag handplockar i början av juni, sedan kommer inga fler. Det kan bli rätt stor skörd av till synes fina mandlar men när man knäcker dem ligger en liten intorkad ganska bitter mandel omgiven av ett sprött torrt sekret som skulle kunna beskrivas som rosa fernissa. Nu undrar jag: blir det bättre om man skaffar ett träd till för korspollinering? Finns det olika sorter? Resistenta mot krussjuka?

  19. Hej Tore! Tyvärr får mandel liksom persika lätt krussjuka. Jag har inte så stor erfarenhet av mandelträd så att jag kan säga var du kan få tag i resistenta sorter. Mandeln ska vara självfertil, men liksom flera andra självfertila träd pollineras de bättre av en annan individ. Lycka till i ditt zonknäckeri! hälsar Maria

  20. Hej Marianne! Skalet på mandeln kan se lite mögligt ut, om det är det du menar. Det är gråludet och mjukt. Själva mandeln ligger innesluten i detta skal. Mandeln är mogen när skalet spricker upp och blottar insidan med mandel.

  21. Förra julen kunde vi inte knäcka några krakmandlar. Skalet var stenhårt. Jag försökte med både slägga och skruvstäd, men det gick inte. Då lade jag dom i vatten och glömde av dom. Mot våren hade dom grott och nu har jag en planta på andra året som är ca 80cm hög. Den har stått i växthuset under två somrar men nu står den i källaren ca 10-15 grader varmt. Jag bor i Isala Svärdsjö zon5 så den får väl fortsätta i växthuset till sommaren men frågan är hur stor kommer den att bli. Växthuset är litet och ska rymma både gurka och tomater.

  22. Hej Stig! Ditt experiment med mandelförökning är ju alldeles lysande! Förvaringen och storleken kan jag inte uttala mig om, men frostfritt vintertid låter ju bra. Kanske kan den bäras in i något djurstall eller liknande hos någon granne framöver. Under sommaren kan du ha den ute för att dämpa tillväxten något. Ev försiktig beskärning gör man medan trädet är vilande. Lycka till med mandelträdet! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.