Nu ska jag äntligen få ett växthus!

Ett växthus ska det bli fullt av växter som jag länge drömt om att odla.
Foto: från Ooooby

Trogna bloggläsare minns väl att jag länge suktat och suckat efter ett växthus. Har inte riktigt haft råd, har jag tyckt. Förra hösten lyckades jag äntligen komma över ett antal rejäla, gamla fönster, så nu har jag i vinter funderat över hur jag ska sätta ihop dem på bästa sätt för att få ett litet växthus för några tomatplantor. Med en stabil ram i trä och kompletterat med t ex korrugerade plexiglasskivor skulle det kunna bli riktigt bra som provisorium.

Ett växthus kan man sätta ihop av udda fönster om man är lite händig.
Foto: Tyra Hallsenius Linde

Men igår kväll fick jag frågan av en gammal ryttarbekant om jag skulle vara intresserad av att ta hand om ett helt nytt växthus, ouppackat i originalförpackning som legat på hennes loge i minst 10 år. Jamen hurra, hur glad kan man bli! Så nu smider jag vilda planer för allt som ska odlas i detta hus. Vindruvor, fikon, aubergine, tomater och så alla blommor. Ta sticklingar, så frön, plantera och övervintra och …

Genom att höja upp växtbäddarna får man en varmare odling under tidig vår.

Det viktigaste som man måste klara ut först är växthusets placering och uppbyggnad. Jag har två soliga hörn i min trädgård och resten är mer eller mindre halvskuggigt. Så upp i soldelen blir det. Där stör det minst utsikten också. Det som inte är optimalt där är vattenförsörjningen, men det får bli att fylla tunnor med slang. Regnvatten och brunnsvatten, eftersom nivåskillnaden från bäcken i utkanten av trädgården nog är för stor och sträckan för lång för att min sänkbara pump ska orka med det. Okej, då har jag klarat ut det. Nu måste jag börja fundera på hur växthuset ska grundläggas!

2 reaktioner till “Nu ska jag äntligen få ett växthus!”

  1. Så roligt med växthus, har också drömt om det i flera år, men inte heller riktigt kommit till skott. Men nu träffade jag min nya livskamrat för 2 år sen, som gillade växthus idén, så nu har vi en hög med gamla fönster- och han ska göra ett växthus till oss- bor ju längst upp i norr- så växthus är ett måste om man vill odla tex tomater, som jag vill 🙂
    Fin sida du har/greda

  2. Hej Gerda! Tack för att du hörde av dig! Så kul att du också ska börja odla i växthus! Det ger helt andra möjligheter, oberoende om man bor i norr eller söder. Lycka till med säsongens odlingar! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.