Odla majs nästa sommar

Helt fullmatade kolvar av egenodlad majs kan vara lite svårt att få till.

Grillade färska majskolvar är riktig sommarmat när den är som bäst. Kanske skulle jag göra ett försök och odla lite majs till sommaren. Majsen kan vara lite knepig, och den kräver en varm växtplats. Men eftersom plats finns så lönar det sig att prova.

Majsens hanblomma som sprider pollen sitter uppe i toppen, honblommorna längs stammen.

Majsen föredrar en jord som är djup och mullrik och innehåller mycket näring. Ner med en massa välbränd hästgödsel alltså bara det blir vår. Det bästa är att förkultivera plantor inomhus i små krukor som du sedan planterar ut när jorden blivit ordentligt varm och frostrisken är över. Beräkna ca tre veckor för plantdrivning. Fröna brukar gro inom en dryg vecka. Sätt sedan ut plantorna med 30 cm mellanrum och ca 75 cm mellan raderna. Eftersom majsen är en vindpollinerad växt vill den gärna stå ganska tätt.  Täckning med fiberduk första tiden snabbar upp utvecklingen i början.

Majsen är en hög växt som växer fort när den väl kommer igång.

När majsen väl kommit igång och börjat växa till sig är den ganska lättskött och ränner i höjden. Gödsla några gånger under säsongen och vattna vid torka. Från juli när kolvarna börjar bildas kan man gärna blanda flytande gödsel i vattnet. Majsen brukar inte drabbas av några skadedjur. Håll bara efter sidoskotten så de inte tar all näring. Kolla om kolvarna blivit mogna genom att klämma på dem. När håret i änden vissnat brukar de vara skördemogna. Förväll dem i kastrull innan du lägger dem på grillen så kortas tillagningstiden. Njut med smör och flingsalt. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.